Francuzi će pomoći Karlovcu pri upravljanju baštinom

Autor: Agencija VLM , 29. studeni 2012. u 12:03
Predstavnici Grada Karlovca, Hrvatske udruge povijesnih gradova i Francuske / PXL

Frédéric Frapaise podsjetio je da Hrvatska može računati na oko milijardu eura godišnje iz fondova EU nakon što postane članica.

Karlovac je veliki pobjednik! Razmijenili smo iskustva između hrvatske i francuske udruge, a upravo nam je i cilj razmijeniti iskustva s osobama iz ostalih zemalja – hvali radionicu o politikama upravljanja baštinom Jean Michelle Galley, jedan od voditelja projekta u Nacionalnoj udruzi povijesnih gradova i regija te gradova s dijelovima pod zaštitom.

Jezgra izgubila stanovnike

Ta je udruga skup u Velikoj vijećnici grada, na kojem su predstavljena iskustva iz francuskih i hrvatskih gradova na temu upravljanja urbanističkom i arhitektonskom baštinom, organizirala s Hrvatskom udrugom povijesnih gradova i francuskim veleposlanstvom. Ataše za europsku i administrativnu suradnju Frédéric Frapaise podsjetio je da Hrvatska može računati na oko milijardu eura godišnje iz fondova EU nakon što postane članica i da se taj novac može koristiti za obnovu baštine i za upravljanje njome. Ako bi bilo dobrih projekata, Karlovac bi također mogao privući dio tih sredstava za potrebe obnove svoje zapuštene jezgre.

– Francuska je spremna pružiti pomoć u izradi projekata. Imamo povjerenja u sposobnost vaših stručnjaka. I sami smo i te kako koristili europske fondove za renoviranje baštine, rekonstrukciju manjih ili većih građevina, ruralni razvoj, ali i sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Njih smo pak usmjerili u vraćanje života u područja koja se smatraju baštinom – objašnjava Frapaise.

Gostima su domaćini predstavili svoju baštinu.

– Središte grada izgubilo je mnogo stanovnika. Puno je praznih građevina, posebno na središnjem trgu. Da bi se taj dio grada oživio, potrebno je imati dobar program – kaže Galley i dodaje:

– Kad radite s baštinom, trebate imati strpljenja i biti realistični, morate uzeti u obzir okolnosti grada i zemlje.

Francuzi će pomoći i tako što će sljedeće godine skupina s arhitektonske škole u Nancyju doći u posjet kolegama ne bi li zajednički utvrdili stanje u Karlovcu.

– Baštinu ne treba shvaćati kao trošak, nego kao priliku – ohrabrujući je stav dogradonačelnice Marine Kolaković.

Podsjeća na projekt predstavljanja značaja Zvijezde u školama.

– Nije moguće koristiti i čuvati baštinu ako je stanovnici nisu svjesni – smatra Kolaković.

Kulturni krajolik

Da bi u Francuskoj neki grad bio “povijestan”, potrebno je, između ostalog, “imati poveznicu središta grada s njegovim krajolikom”. Arhitekt Boris Morsan utvrdio je tri najveće urbanističke vrijednosti Karlovca: renesansnu jezgru – Zvijezdu – i njezin kulturni krajolik, koji čini zeleni pojas oko Korane te Kupu kao urbanu karlovačku rijeku. Neki od njegovih kolega možda su i preolako odbacivali pojam kulturnog krajolika kao nejasan.

Komentirajte prvi

New Report

Close