Francuska vojska, ali i policija žele hrvatsku jurišnu pušku VHS-2

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2015. u 15:25
Foto: Boris Ščitar / Pixsell

Ovaj je natječaj trenutačno najznačajniji na svjetskom tržištu pušaka, vrijedi oko 300 milijuna eura!

Nova hrvatska jurišna puška VHS-2, karlovačkog proizvođača HS Produkta, izazvala je veliki interes u Parizu na “Milipolu”, sajmu vojnog i policijskog naoružanja i opreme. Za nju je veliko zanimanje pokazala i francuska policija. Francuzi su i prije, početkom 2015., počeli proučavati tu pušku, da bi je uvrstili u uži krug onih koje dolaze u obzir za izbor nove jurišne puške francuske vojske, piše Večernji list.

Testiranja prije lipnja suzila su izbor na 5 kandidata, a od lipnja počinje opsežno testiranje svakog finalista. Stručni mediji navode da su u igri favorizirani belgijski FN Herstal FN SCAR-L, njemački Heckler & Koch HK416A5, talijanska Beretta ARX160, švicarski SIG sa Type 550, te hrvatska puška VHS-2 HS Produkta.

Zbog atentata u Parizu otkazane su sve javne manifestacije, no ne i “Milipol”. Nekoliko hrvatskih proizvođača vojne opreme odustalo je, no ne i najznačajniji hrvatski izvoznik oružja, HS Produkt. HS Produkt se morao pokazati jer su svi željeli vidjeti jakog kandidata za nasljednika znamenite francuske jurišne puške FAMAS.

Prošle su godine Francuzi objavili natječaj za 90.000 jurišnih pušaka. Puška FAMAS proizvedena je prije 35 godina i bila je jedna od prvih bullpup pušaka na svijetu, no ta je tvornica zatvorena, nakon što je proizvela 400.000 pušaka za francusku vojsku. Ovaj je natječaj trenutačno najznačajniji na svjetskom tržištu pušaka, vrijedi oko 300 milijuna eura!

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Sretno!

New Report

Close