‘Franak’ zaziva ukidanje zastare

Autor: Valentina Wiesner/VL , 18. rujan 2019. u 22:00
Udruga Franak jučer je organizirala konferenciju za medije/S. Strukić/PIXSELL

Nakon presude Vrhovnog suda.

Imamo konačnu pobjedu u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka. Suci Vrhovnog suda vratili su nam vjeru u pravnu državu, poručio je u povodu presude kojom Vrhovni sud odbija revizije banaka predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak Elvis Sudar.

Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, podsjetio je na to da Vrhovni sud mora odlučiti i jesu li ugovori u CHF u potpunosti ništetni, s obzirom na to da je Sud EU presudom C118/17 utvrdio da je kod ništetnosti valutne klauzule ništetan i kompletan ugovor.

"Očekujem da će sljedećih mjeseci, na temelju neke od revizija ili oglednih postupaka, Vrhovni sud to odlučiti, a čeka se i odluka kako će računati odštete za konvertirane dužnike. Nakon toga imat ćemo čistu kompletnu situaciju i znati kako tužiti banke", poručio je Aleksić.

Dužnike koji kane tužiti poziva da se učlane u Udrugu Franak. Eventualno zakonsko rješenje kroz "lex Franak", kaže, ovisi o Vladi, a jedina je sigurna odšteta kroz tužbe.

"I oni koji su imali i euro i kunske kredite imaju pravo na odštetu jer su do 1. siječnja 2013. ugovarali nepoštene kamate, no na snazi je zastarjeli stav o zastari. Nadam se da će ga sud promijeniti jer je suprotan stavu EU da kod ništetnosti nema zastare.

Tad bi, osim 15 milijardi kuna za tužbe na temelju kolektivne presude, banke isplatile još između pet i 10 milijardi kuna za nepoštene kamate iz svih vrsta kredita", tvrdi on. 

Komentirajte prvi

New Report

Close