Franak: Nezakonit je to pritisak; Erste: Sve po ZPK-u

Autor: Poslovni dnevnik , 12. studeni 2013. u 22:00
Nicole Kwiatkowski i Mladen Majetić/S. Strukić/PIXSELL

Zbog metodologije obračuna kamata udruga Franak prijavila Erste banku HNB-u, no ona se brani.

Ugroženo je jedno od osnovnih prava potrošača, pravo na prigovor, optužili su iz udruge Franak Erste banku koja je 5. studenoga uvela novu metodologiju, prema kojoj će klijentima koji ulože pisani prigovor na obračun kamate moći otkazati ugovor o kreditu ili ga otkazati i ponuditi im drugi.

"To je zastrašivanje i nepošteno ponašanje", istaknula je Nicole Kwiatkowski, pravnica Udruge. Erste banci Udruga je u ponedjeljak urudžbirala prigovor, a poslali su ga i HNB-u. Od Vlade Udruga zahtijeva prekid pregovora s HUB-om i odustajanje od amandmana na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK). "Banke opet određuju parametar s nekim danom koji su odredile i na osnovi njega mijenjaju kamatu, opet u skladu s nečim što same određuju. To nije u skladu sa zakonom", tvrdi Kwiatkowski. Mladen Majetić, član koordinacijskog tima Udruge, smatra da Vlada ne treba odustati od načina koji nudi sustavan obračun dijela kamate.

Iz Erste & Steiermaerkische banke odgovorili su pak kako je nova metodologija napravljena u skladu sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju koji su sve banke obavezne primijeniti. Uz objašnjenje da je riječ o usklađivanju s postojećim odredbama Zakona koji se odnosi na sve banke, od kojih su neke već objavile svoja usklađenja, iz Erstea navode kako im nije bila namjera da se objava o novoj metodologiji protumači na način da banka želi prekinuti ugovorni odnos sa klijentom, već pojasniti da ga je dužna uskladiti s pozitivnim propisima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close