Franak: Banke od dužnika nepravedno naplatile 13 mlrd. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2015. u 22:00
Ivan Lovrinović, Ekonomski fakultet u Zagrebu/G. Jakuš/PIXSELL

Erozija srednjeg sloja i dublja recesija naštetit će i bankama i dužnicima, kaže Lovrinović.

Banke su od 2011. nepravedno naplatile 13 milijardi kuna od svojih dužnika s kreditima u švicarskim francima, istaknuo je profesor sa zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović u četvrtak na konferenciji Udruge Franak.

"Taj je novac maknut iz optjecaja i sjeo je na bankovne račune, došlo je do erozije srednjeg sloja… I zbog toga nam ova recesija toliko dugo traje. Milijarde su otišle u banke, one su postale superlikvidne. Na računima banaka prosječno je šest milijardi kuna", naveo je Lovrinović. Ipak, po njegovom su mišljenju i banke u sve težem položaju jer se nenaplativost kredita u švicarskim francima približava stopi od 40 posto.

 

Jušić

U blokadi je 23.000 obrtnika, koji su u lošijem položaju od građana

"Govorio sam da će u prvom poluvremenu banke profitirati, no sada, u drugom poluvremenu, kad se povećava nenaplativost kredita, korisnici kredita s valutnom klauzulom hvataju te iste banke u smrtni zagrljaj. Valutna klauzula je zlo kojega se trebamo riješiti, pitanje je, osim toga, što će se za godinu, dvije događati s eurima. Čitava je Hrvatska izložena strašnom, prijetećem, valutnom riziku, a to je isključiva krivica Hrvatske narodne banke", kazao je Lovrinović.

Ustvrdio je da je središnja banka odobravala rizičan proizvod, kredite u švicarcima, iako je znala za moguće posljedice. Središnja banka, po njemu, sve ovo vrijeme nije obavljala svoju temeljnu zadaću. Nije proizvodila domaći novac, kunu, da bi ga odobravala u obliku kredita bankama, a da bi ga potom banke odobravale građanima. Zbog nedostatka sirovine, novca, banke su se, a tu ih razumijem, obraćale bankama majkama, uzimale devizne kredite. To se poklapa sa tom općom uvoznom strategijom kada uvozimo sve – i svinjetinu i luk i mrkvu pa tako i devize", istaknuo je. Krešimir Jušić iz Hrvatske obrtničke komore naveo je da je u ovom trenutku u blokadi 23.000 obrtnika, ali i da su obrtnici u nepovoljnijem položaju jer nemaju mogućnost zaštićenog dijela primanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close