FOTO: Za dvorac Janković u Suhopolju iz EU fondova 44,7 milijuna kuna

Autor: Božica Babić , 23. ožujak 2016. u 11:02
Foto: Virovitičko-podravska županija

Virovitičko-podravska županija obnavlja ruševne dvorce.

Virovitičko-podravska županija je 2012. kupila park i dvorac Janković u Suhopolju s namjerom njegove obnove. Povoljan smještaj dvorca u središtu mjesta i uz državnu cestu otvara mogućnost prenamjene dvorca u turističke svrhe. Izrađen je i projekt za revitalizaciju dvorca te je nominiran za financiranje iz EU fondova na prvi natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj na temu kulturne baštine. Nositelj projekta je županija, a partneri su županijska Agencija za regionalni razvoj (VIDRA), i turistička zajednica te općina Suhopolje i Gradski muzej Virovitica. Ukupna vrijednost projekta je 44,7 milijuna kuna, dok će udjel županije iznositi oko 450 tisuća kuna.

– Prijavom ovog projekta za sufinanciranje iz EU fondova htjeli smo povezati sve dionike i pridonijeti razvoju turističkog tržišta na području županije. Projekt je prošao administrativnu provjeru pa vjerujemo da će uskoro biti odobreno i sufinanciranje – kaže obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

Dvorac Jankovića ima status kulturnog dobra, a povijesni perivoj u kojemu je dvorac smješten zaštićen je kao objekt prirode i spomenik vrtne arhitekture. Kompleks je danas napušten, bez namjene i posve devastiran: sve tri zgrade dvorca u lošem su građevinskom stanju, a kapelica u parku je urušena i bez krova.

Projekt revitalizacije obuhvaća rekonstrukciju uz prenamjenu u hotel sa 35 soba, restoranom, wellnessom, parkom i ostalim popratnim sadržajima. Obnovu dvorca pratila bi i obnova povijesnoga perivoja u kojemu je dvorac smješten i s kojim čini nedjeljivu pejzažno-graditeljsku cjelinu. Realizacija projekta utjecat će povoljno i na gospodarski razvoj lokalne zajednice.

Vrhunski smještaj s bogatim popratnim sadržajima, kao i zanimljivim manifestacijama, zasigurno će privući različite profile turista: od zaljubljenika u kulturno-povijesnu baštinu do turista rekreativca, ističe Bošnjak.

Komentirajte prvi

New Report

Close