FOTO: ‘Ustani roblje, diži se’, ‘Tajkunima profit, narodu glad’, ‘Otpor je naša budućnost’…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. svibanj 2015. u 13:08
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Prosvjedno sindikalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja održava se u Sisku pod sloganom “Za spas industrije i radnih mjesta”.

Središnje, prosvjedno sindikalno obilježavanje Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja održava se u Sisku pod sloganom "Za spas industrije i radnih mjesta", a počelo je okupljanjem na tržnici, odakle je povorka krenula na Trg Josipa Jelačića, gdje će se održati prosvjedni skup s kojega će sindikati pozvati na spas hrvatske industrije.

Članovima pet sindikalnih središnjica, koje su organizirale obilježavanje, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnog hrvatskog sindikata (NHS), Matice hrvatskih sinidkata (MHS), Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) i Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH), priključili su se i članovi četiri samostalna sindikata: Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Sindikat naftne djelatnosti (INAŠ), Sindikat naftnoga gospodarstva (SINGA) i Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN).

S tržnice povorka, u kojoj je po podacima organizatora oko 2000 sudionika, ide sisačkim ulicama ide u pratnji policije.

Na prosvjed u Sisak pristigli su autobusima iz Bjelovara, Zagreba, Krapine, Slavonskoga Broda, Daruvara, Kutine i drugih mjesta, a priključit će im se, kako je najavljeno, i veći broj sindikalaca koji dolaze vlakom i Zagreba.

Prosvjednici su pripremili tradicionalne rekvizite – zviždaljka, trube, megafone te transparente, na kojima se može pročitati: "Dosta javno – privatnog pljačkanja", "Društvo iznad kapitala", Ne damo Rafineriju, ne damo Sisak", "Ustani roblje, diži se", "Tajkunima profit, narodu glad", "Otpor je naša budućnost".

Na skupu će se nazočnima obratiti i sindikalci Rafinerije nafte Sisak i kutinske Petrokemije, kako bi upozorili na neizvjesnu sudbinu zaposlenih u jedine dvije preostale veće industijske tvrtke u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Organizatori sisačkog prosvjeda očekuju da će im se na središnjem skupu priključiti i veći broj građana, posebno nazaposleni, oni na minimalcu i oni koji za svoj rad ne primaju plaću.

Očekuje se da će prosvjedni skup početi oko 11 sati, a najavljeno je da će na njemu govoriti predstavnici deset sindikata.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Od kada se Matijasevic i Sever bore za prava radnika broj radnika se prepolovio. U isto vrijeme broj uhljeba, koje radnik mora hraniti, se utrostrucio.

Nastave li se ova dvojica boriti za radnicka prava WWF ce uskoro hrvatskog radnika staviti na listu ugrozenih vrsta.

Inace sto je profit manji, to su manje investicije i manja potreba za radnom snagom.

Otpor radu. Bravo.
Kakva nakupina krkana.

[emo_palacg]

New Report

Close