FOTO: Splitsko sveučilište dobilo novu zgradu za tri fakulteta

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2015. u 16:38
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

U splitskome sveučilišnom kampusu danas je otvorena nova zgrada, površine oko 30 tisuća metara četvornih.

U splitskome sveučilišnom kampusu u ponedjeljak je otvorena nova zgrada, površine oko 30 tisuća metara četvornih, u kojoj će biti smješteni Prirodoslovno-matematički, Kemijsko-tehnološki i Pomorski fakultet i u koju je dosad uloženo oko 280 milijuna kuna.

Otvorenje zgrade upriličeno je jer je dobila uporabnu dozvolu premda, kako je objasnio rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović, još nije dovršena jer se mora nabaviti oprema za njezino unutarnje uređenje.

"Za opremanje je potrebno oko 2,6 milijuna kuna kako bi nastava, prema našem planu, mogla početi u veljači sljedeće godine te se nadamo da će nam u tomu pomoći i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta", rekao je rektor Anđelinović i dodao da je u zgradi smješteno 85 laboratorija, 240 ureda i šest predavaonica te da će se njome na dan moći koristiti oko 4000 studenata.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, koji je otvorio zgradu triju fakulteta, istaknuo je da se u ministarstvu "već piše odluka" za izdvajanje novca za izgradnju restorana u splitskome sveučilišnom kampusu te da će se nastojati pomoći da se osigura novac za, kako je rekao, "stavljanje zgrade triju fakulteta u funkciju".

Podsjetivši na višegodišnje zastoje u izgradnji zgrade za koju je temeljni kamen položen 2008. godine, ministar Mornar istaknuo je da su se zbog tih zastoja gomilali troškovi, ali se vodstvo splitskog Sveučilišta nagodilo s izvođačem radova, građevnom tvrtkom Konstruktorom.

U projekt je uloženo više od četvrt milijarde kuna, a onda je stao pred završetkom, ali su se zatim zbog nekorištenja zgrade i čuvanja i održavanja gradlišta gomilali troškovi, rekao je ministar Mornar i objasnio da je nakon toga pronađen novac za nagodbu s Konstruktorom te je i u pravnom smislu pronađen način da se problem premosti.

Zbog zastoja u gradnji zgrade, dodao je Anđelinović, na godinu se za amortizaciju gubilo 4,5 milijuna kuna, a zbog nekorištenja opreme Pomorskog fakulteta, koja je, kako je rekao, trebala biti preseljena u tu zgradu, "izostala je zarada od par milijuna kuna godišnje".

"Sveučilište je griješilo zbog neprofesionalnog vođenja investicije i zbog toga što je dva puta mijenjalo plan izgradnje zgrade triju fakulteta, a tvrtka Konstruktor je odgovorna za odnose s kooperantima, ali ta je tvrtka bila zapala u poteškoće pa su zbog čuvanja gradilišta zgrade od nas potraživali financijska sredstva koja su prerasla u visoke svote. Zbog potrebe da zgrada što prije bude dostupna studentima, postigli smo nagodbu i sve dosadašnje financijske obveze iz te nagodbe mi smo uz pomoć Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta podmirili", istaknuo je Anđelinović.

Na pitanje novinara ima li još dugova građevnoj tvrtki Konstruktoru, rektor Anđelinović je odgovorio potvrdno te dodao da će se obveze podmirivati dinamikom predviđenom ugovorom o nagodbi.

Rektor Anđelinović i ministar Mornar nisu iznosili pojedinosti o svoti koju treba platiti Konstruktoru na temelju nagodbe s tom tvrtkom.

Rektor Anđelinović rekao je novinarima da će za cjelokupno opremanje laboratorija i nabavu strojeva potrebnih za fakultete u toj zgradi trebati oko 68 milijuna kuna te da će se za to koristiti i financijskim sredstvima iz EU fondova. Najavio je da će se uskoro u novu zgradu premjestiti i pomorski simulator za koćarske luke i trgovačku flotu.

U zgradi triju fakulteta, kako je rečeno, privremeno će biti smješteni i sveučilišni odjeli za forenziku, studij mora i zdravstveni studij.

Na svečanom otvorenju bili su i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, komodor Predrag Stipanović i general Slavko Barić, ravnatelj Hrvatskoga vojnog učilišta "Franjo Tuđman".

Komentirajte prvi

New Report

Close