FOTO: Prve fotografije Sanadera na slobodi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2015. u 09:12
Foto: Borna Filić / Pixsell

“Želim zahvaliti mojoj obitelji koja mi je cijelo vrijeme davala potporu.”

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader kazao je izlazeći iz Remetinečkog zatvora kako nije ogorčen činjenicom da je godinama bio u istražnom zatvoru, već samo nezadovoljan što se takvo što može dogoditi u Hrvatskoj.

"Želim zahvaliti mojoj obitelji koja mi je cijelo vrijeme davala potporu. Posebno prijateljima koji su bili spremni prije četiri godine, kao i ovaj put, dati svoje nekretnine za jamčevinu. Bogu hvala da to na kraju nije trebalo", kazao je Sanader.

Zahvalio je i svojim odvjetnicima, ističući da njihov odnos više nije samo profesionalan, jer je u posljednjih nekoliko godina "nadišao profesionalne okvire".

Podsjećajući da je bio predsjednik Vlade koja je Hrvatsku uvela u EU i NATO Sanader je kazao kako je bio uvjeren da je Hrvatska ostvarila najviše stndarde. No, tvrdi da do njegova slučaja nije bilo optuženika koji je "na istom sudu za slično djelo, u istom vremenskom razdoblju" imao četiri ili pet različitih postupaka.

"To je trebalo spojiti. Da je to bilo spojeno ja bih još danas bio na slobodi, cijelo vrijeme ne bih bio u zatvoru nego na slobodi", kazao je Sanader. Naglasio je da mu odvjetnicci tvrde kako u Hrvatskoj nema čovjeka protiv kojega se vode dva istovjetna sudska postupa, a da nisu spojeni u jedan. "To kod mene nije napravljeno, a zašto nije to je evidentno", kazao je Sanader, ističući da je u njegovu slučaju povrijeđen niz zakona, ustavnih i konvencijski prava.

"Ja sam apsolutno zadovoljan što u Hrvatskoj ipak imamo instance koje mogu donijeti pravorijek i reći da smo mi bili u pravu", zaključio je bivši premijer.

Kazao je i da politiku, kao ni rezultate izbora, neće komentirati jer je to za njega "završena stvar". "Imam sada nekoliko postupaka i ja ću se potpuno koncentrirati na te postupke i uvjeren sam da ću ih dobiti", rekao je Sanader.

Kazao je i da nema primjedbe na tretman u zatvoru, jer s obzirom na zatvorsko iskustvo u Austriji može zaključiti da hrvatske zatvorske institucije "ne zaostaju ni po čemu".

Istaknuo je i da ostaje pri svim tvrdnjama koje je iznio povlačeći se s funkcija u Vladi, a kasnije i HDZ-u. "Iza toga stojim i danas", rekao je Sanader.

"U to vrijeme sam rekao da stranka ne ide dobro. Izgubili smo prvi krug predsjedničkih izbora, naš kandidat nije prošao u drugi krug i rekao sam da ako tako nastavimo ćemo izgubiti i izbore 2011. To se i dogodilo. Najavio sam da ću se kao počasni predsjednik jače angažirati u stranci. Nakon toga su sazvali predsjedništvo, izbacili me iz stranke. Potpredsjednica stranke (Jadranka Kosor) pozvala je (glavnog ddržavnog odvjetnika Mladena) Bajića i naredila mu moj kazneni progon. On je to morao poslušati jer mu je isticao mandat 11. veljače. On je ponovno izabran za glavnog državnog odvjetnika", kazao je Sanader.

Na novinarsko pitanje Sanader je potvrdio da ga je u zatvoru podsjetilo više europskih političara. "Neću govoriti o temama o kojima smo razgovarali, jer nisu ni oni, ali je činjenica da su bili tu i da su me posjetili. Izvucite iz toga zaključak", zaključio je Sanader.

Sanader je iz remetinečkog zatvora izašao u srijedu iza 17,30 sati, a uz mnoštvo novinara, dočekala ga je i nekolicina njegovih 'pristaša'.

Neki od njih već su u ranim poslijepodnevnim satima ispred Remetinca istaknuli natpis na vjetrobranskom staklu parkiranog automobila "Ćaća dica te tvoja čekaju", a jedan je nosio plavu vjetrovku sa znakom HDZ-a i sloganom iz Sanaderove posljednje izborne kampanje "Pobjednički tim dr. Ivo Sanader". Među okupljenima je bio i Vitaly Zdorovetsky, rusko-američka zvijezda youtubea, koji se trenutno nalazi u Zagrebu.

Sanader je izašao na slobodu bez jamčevine i ikakvih mjera opreza, a Uskok je odmah nakon objavljivanja odluke najavio žalbu na tu odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koja ne odgađa njeno izvršenje.

Odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić ranije su kazali da je temelj za Sanaderovo puštanje na slobodu odluka Ustavnog suda. "Iz te odluke proizlazi da nema opasnosti od bijega te da ne postoji ni jedan drugi razlog za određivanje istražnog zatvora", kazala je Sloković.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak kazala je da je Županijski sud ukinuo istražni zatvor pozivajući se isključivo na odluku Ustavnog suda, koju tužiteljstvo iščitava na "malo drugačiji način". "Smatramo da je ukidanje istražnog zatvora apsolutno zakonski neutemeljeno. Naravno imamo mogućnost žalbe višem sudu, ali nažalost kao 'jocker' nemamo ustavnu tužbu", kazala je Mostečak.

Odluka Županijskog suda uslijedila je nakon što je Ustavni sud u utorak zaključio da je Vrhovni sud Sanaderu nezakonito produljio istražni zatvor kada je 30. rujna 2015. ukinuo nepravomoćnu prvostupanjsku presudu u slučaju Fimi media.

Sanader je u Remetincu bez prestanka od studenog 2012. kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima Hypo i Ina-MOL. Prije toga Sanader je zbog bijega krajem 2010. bio pritvoren u Austriji te je nakon izručenja u srpnju 2011. bio u Remetincu do prosinca iste godine kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu jamčevinu od 12,4 milijuna kuna.

Kako je Ustavni sud ljetos ukinuo i presudu bivšem premijeru zbog ratnog profiterstva u "slučaju Hypo" te primanja mita od mađarskog Mola i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu Sanader više nema niti jednu pravomoćnu ili nepravomoćnu presudu.

Još mu se sudi u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 milijuna kuna "provizije", nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića.

Prije dva tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu odgođena su dva pripremna ročišta u kojima je Sanader glavni optuženik – za novo suđenje zbog štete nanesene HEP-u i ponovljeni postupak u slučajevima Hypo i Ina-MOL.

Komentirajte prvi

New Report

Close