FOTO: Predstavljeni novi policijski bicikli, građani pozvani da bicikliraju 365 dana u godini

Autor: Marta Duić , 06. travanj 2016. u 11:49
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

“Moj suprug i ja imamo čak osam bicikala, a u Nizozemskoj ima 5.5 milijuna više bicikala nego samih stanovnika. Vjerujem da će se mnogi građani grada Zagreba uključiti ovaj projekt”, kaže veleposlanica Ellen Berends.

Danas je predstavljen projekt „Europski biciklistički izazov“ čiji je cilj smanjenje koncentracije CO2 u Zagrebu koji je organizirao grad Zagreb uz pomoć suorganizatora, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske. Darinka Jug, koordinatorica projekta istaknula je kako je riječ o projektu koji se ove godine provodi u više od 40 europskih gradova. 

˝Cilj ovog projekta je edukacija i motivacija građana u europskim gradovima kako bi to više koristili bicikle u svojoj svakodnevici. Mi želimo bicikl dodatno približiti Zagrepčanima˝, poručila je Darinka Jug.

Na to se nadovezala Ivona Čulo, generalna direktorica izdavačke kuće Adria Media Zagreb koja već godinama promovira biciklizam u Zagrebu raznim eventima i projektima istaknuvši kako je njihova želja da bicikl koji je trenutno sekundaran oblik mobilnosti postane primaran za dobrobit svih građana. U projekt se uključilo i predstavništvo Europska komisije u Hrvatskoj, koje će u sklopu projekta obilježiti i Dan Europe.

Veleposlanica Kraljevine Nizozemske Ellen Berends istaknula je kako Nizozemska ima više bicikala nego stanovnika i kako vjeruje da je pametna mobilnost rješenje za sve veće gradove.  ˝Moj suprug i ja imamo čak osam bicikala, a u Nizozemskoj ima 5.5 milijuna više bicikala nego samih stanovnika. Vjerujem da će se mnogi građani grada Zagreba uključiti ovaj projekt ˝, kaže Ellen Berends. 

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako ovim projektom grad poručuje građanima da ˝nemamo pravo uništiti ono što će generacije poslije nas naslijediti˝ i istaknuo kako biciklirati treba 365 dana u godini.  U sklopu predstavljanja ovog projekta gradonačelnik je predstavio i novi biciklistički vozni park i biciklističku ophodnju policijske uprave koja od 2013.godine sudjeluje u projektu biciklističke ophodnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close