FOTO: Predstavljena obnovljena dvorana Ban Jelačić u kojoj se održavaju sjednice Vlade

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. lipanj 2019. u 13:49
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Tijekom rekonstrukcije u dvorani su otkrivena dva oslika.

U Banskim dvorima predstavljena je obnovljena dvorana "Ban Jelačić" s oslicima iz 19. stoljeća te druge umjetnine u predvorjima i u samoj dvorani u kojoj se inače održavaju sjednice Vlade.  

Premijer Andrej Plenković tom je prigodom istaknuo kako je sama obnova znak poštovanja prema hrvatskoj državnosti i značaju hrvatskih institucija, a osobito simbolici koju imaju Banski dvori u političkom životu.

"Jako sam zadovoljan da smo baš u mandatu naše Vlade obnovili dvoranu 'Ban Jelačić', da smo u procesu te obnove otkrili oslike stare oko 200 godina. Na taj smo način, zahvaljujući Hrvatskom restauratorskom zavodu, naporima arhitekta, svih službi Vlade, Ministarstva kulture, predstavili hrvatskoj javnosti novo ruho Banskih dvora, ali s jednim štihom koji nismo izvorno očekivali", rekao je premijer.

Građevinski i restauratorski radovi te opremanje dvorane trajali su od 20. srpnja pošle do 14. lipnja ove godine, a ukupan trošak iznosi 4,8 milijuna kuna plus PDV. Projektant je projektni biro "Vulin i Ileković", restauratorske radove izveli su Hrvatski restauratorski zavod i obrt "Dok-art", a građevinsko-instalaterske radove tvrtka  "Hedom".

Stručni nadzor proveo je "Investinženjering", voditeljica projekta bila je arhitektica Iva Rukavina, a odobrenje za izvođenje radova dao je Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture u prirode.

Stol u dvorani izradila je virovitička tvrtka "Polibox", a stolice osječka "Preda".

U predvorjima Banskih dvora te samoj dvorani izložene su umjetnine Vaska Lipovca (Plavo stablo), Vjenceslava Richtera (Sistarh), Ivana Picelja (CM-11-II), Julija Knifera (Meandar u kut), Otona Glihe (Gromače), Marine Tudjina Badurina (Ljiljani – kompozicija) te Ivana Zazsche (Portret Josipa Jelačića).

Posebnost je cijelog procesa obnove dvorane u tome što su tijekom radova otkriveni oslici na zidu koji datiraju s početka 19. stoljeća te je u tijeku proces analize i usporedbe kako bi se otkrilo i njihovog autora, a s obzirom na to da u kućama na zagrebačkom Gornjem gradu ima još oslika iz toga razdoblja.

Premijer Plenković prisjetio se trenutka kad su ga obavijestili o otkriću oslika odnosno veduta koje su, kako je rekao, bile "jedno veliko i spektakularno iznenađenje za sve", a obnovljenoj su dvorani dale "specifičan štih".

Zbog toga su i produljeni radovi te je "u hodu" izmijenjen koncept obnove dvorane, a troškovi su u odnosu na prvotne povećani za oko 700 tisuća kuna.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da su u ulaznom prostoru u Banske dvore postavljene umjetnine poznatih hrvatskih umjetnika kao svojevrstan pregled onog "najvrjednijeg što možemo prikazati" te izrazila ponos i zadovoljstvo zbog sudjelovanja brojnih institucija u projektu obnove dvorane.

"Ovo mjesto ima iznimnu simboličnu i stvarnu važnost i vjerujem da ostavljamo i darujemo hrvatskoj javnosti jedan prostor kakav intstitucija Vlade i zaslužuje", dodala je.

Ravnateljica Hrvatskoga restauratorskog zavoda Tajana Pleše navela je da su restaurirana dva oslika na sjeverom zidu i dijelu istočnog zida dvorane, napravljeni seko tehnikom, a prikazuju iluzionističku, imaginarnu arhitekturu i pejzaž. 

"Nadamo se da smo uspjeli postići da dvorana Jelačić zasja sjajem koji ističe ne samo njenu baštinsku i povijesnu vrijednost, nego i da je istovremeno postignut funkcionalni radni prostor Vlade", rekla je.

Prva sjednica Vlade u novoobnovljenoj dvorani bit će održana sutra.

Uz novouređenu dvoranu, predstavljana je i monografija o Banskim dvorima, prva do sada, kojoj su urednice ministrica kulture Koržinek i ravnateljica Pleše.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Apoteka

Grb im počinje bijelim poljem X)

New Report

Close