Hrvatski turistički kongres: Rebrending Hrvatske kao turističke destinacije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. travanj 2015. u 11:55
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Kongres je, u organizaciji Poslovnog dnevnika, okupio oko 300 sudionika.

Rebrending Hrvatske kao turističke destinacije, suzbijanje sezonalnosti i povećanje prosječne potrošnje po turistu neki su od glavnih ciljeva hrvatskog turizma do 2020. koji su određeni i strategijom i marketing planovima, istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin na hrvatskom turističkom kongresu u utorak u Zagrebu.

Kongres je, u organizaciji Poslovnog dnevnika, okupio oko 300 sudionika, predstavnika turističkog sektora te goste iz inozemstva koji su isticali, na svim panelima, važnost turizma za nacionalnu, ali i ekonomiju Europske unije u kojoj je, prema riječima Alaina Liberosa iz Europske komisije, prošle godine u BDP EU-a imao udjel od 9 posto.

Liberos je najavio i da Europska komisija izrađuje smjernice novog pristupa razvoju i budućnosti europskog turizma, dok su ostali panelisti na kongresu većinom spominjali hrvatsku turističku strategiju, koja je usvojena 2013. i koja treba biti nit vodilja za razvoj hrvatskog turizma.

I navedeni ciljevi do 2020. dio su te strategije po kojoj se aktivno radi te je do sada već izrađeno devet od 11 akcijskih planova za razvoj pojedinih segmenata turizma, naglasio je Lorencin.

"Krenuli smo korak po korak, radimo na onome što možemo, a među važnijim aktivnostima je rebrending i snažno mijenjanje prepoznavanja Hrvatske kao turističke destinacije kojim želimo zadržati dosadašnje i dobiti nove turiste", kazao je.

Dodajući da na suzbijanju sezonalnosti rade s projektom Hrvatska 365, ministar je ocijenio da u tome već imaju uspjeha jer prvi mjeseci ove godine pokazuju porast broja turista, a postojećim 22 PPS (pred i posezona) destinacije uskoro će se pridružiti još 20-ak čime će se pokriti 95 posto kapaciteta hrvatskog turizma.

"Hrvatska 365 je program koji vodi ka uvođenju destinacijskog menadžmenta, ali i promjenu zakona o turističkim zajednicama i o boravišnoj pristojbi na čemu već radimo te bi izmijenjeni zakon o turističkim zajednicama trebao u primjenu od iduće godine, a o boravišnoj pristojbi 2017.", kazao je Lorencin, naglasivši da se izmjenama tih zakona neće ništa ukidati nego potaknuti udruživanje i bolji rezultati.

Razvoj proizvoda i hotela u fokusu kongresa

Na panelu na kojemu su, uz Lorencina, sudjelovali i predsjednik Uprave Grupacije Lukšić Hrvatska Davor Lukšić, predsjednik Uprave Atlasa Tomislav Matija Varga, generalni direktor Horwath HTL Croatia Miroslav Dragičević i direktor konzultantske kuće Ernst&Young Njemačka Andreas Ewald, najviše se govorilo o potrebi što hitnijeg razvoja hrvatske hotelske industrije.

Bez toga, smatraju, Hrvatska neće moći postići veće prihode od turističke potrošnje niti produljiti sezonu, a s udjelom hotela u ukupnom smještaju od oko 12-13 posto Hrvatska je i među najmanje konkurentnim destinacijama na Mediteranu.

Lukšić je na to dodao da bi bilo bolje za državu i za ulagače da se što prije poboljša pravni i porezni regulatorni okvir jer bi to sigurno privuklo ulagače koji traže stabilnost.

"U Hrvatskoj smo prisutni više od 20 godina, vjerujem da ćemo tu i ostati, ali poboljšanje tog okvira bi svakako pomoglo da i mi i drugi zainteresirani investitori realiziramo još neke naše investicijske želje", kazao je Lukšić.

Varga iz Atlasa je ukazao na važnost kvalitete usluga, kao i konzultant Ewald koji smatra da usluge hotela treba pratiti i kvaliteta ponude i sadržaja u destinaciji.

Lorencin i Dragičević su se složili da je dobro što su sada manje-više svi i u turizmu, Hrvatskoj i šire svjesni važnosti razvoja proizvoda pa i hotela i drugog, ali dok je Dragičević kritizirao 'bujanje' privatnog smještaja uz istodobni manjak hotelskih kreveta, Lorencin je kazao da su za privatni smještaj poduzete brojne mjere za povećanje kvalitete, da to ne može ići brzo, ali da je to hrvatska turistička stvarnost.

"Hrvatski turistički sektor je kao tanker kojemu dugo treba da se pokrene ili zaokrene, ali 'guramo' što možemo i promjene uvodimo postupno poput primjerice bazena u privatnom smještaju što se do sada nije radilo", kazao je Lorencin.

Na to je Dragičević rekao da ministar nema i ne može imati sve poluge da upravlja tim tankerom, ocjenjujući da se "država odmaknula od odgovornosti za razvoj turizma i povećanje turističkih prihoda".

Komentirajte prvi

New Report

Close