FOTO: Pogledajte što su Amerikanci darovali MORH-u

Autor: Poslovni.hr/H , 16. srpanj 2019. u 08:57
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Vojarni “Kamensko” u Karlovcu u ponedjeljak je održana primopredaja šest kamiona i jednog kopača utovarivača, vrijednih 7,8 milijuna kuna, koje je vlada Sjedinjenih Američkih Država donirala Satniji za inženjerijsku potporu Hrvatske vojske.

Zahvalivši na šest kamiona "ford" i kopaču utovarivaču, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je ocijenio da je ta donacija potvrda "istinskoga i strateškog savezništva Republike Hrvatske i SAD-a".

Podsjetivši da je SAD od 1996. godine do danas za opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske osigurao više od 500 milijuna dolara, posebno je istaknuo da slijedi donacija dvaju helikoptera "crni jastreb", koji će znatno "promijeniti sliku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva u pogledu sposobnosti i tehnologije budući da uvođenje spomenutih sustava znači prelazak na zapadnu tehnologiju i ogroman tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku".

Ministar Krstičević također je istaknuo koliko je važna suradnja i sudjelovanje hrvatskih časnika na američkim vojnim školama, i to na operativnoj i strateškoj razini.

"Kroz ove oblike izobrazbe dosad je prošlo više od tisuću naših najperspektivnijih časnika, a izobrazba na američkim vojnim školama omogućuje nam držanje koraka s najmodernijim vojskama svijeta i doprinosi usvajanju najnovijih doktrina i taktika modernog ratovanja", rekao je te ocijenio da je u mirovnim misijama i operacijama Hrvatska "kontinuirano vrlo odgovorna saveznica te će nastaviti svoje sudjelovanje u djelokrugu definiranim odlukama Hrvatskoga sabora".

"Naši su pripadnici trenutačno prisutni u operacijama UN-a u Indiji i Pakistanu, Libanonu te Zapadnoj Sahari. Upravo je inženjerijska satnija odradila izvrstan posao u Libanonu, na čemu im čestitam, a osim u UN-u nastavljamo naše sudjelovanje i u NATO-misijama u Afganistanu, Iraku i Kosovu, u operaciji Inherent Resolve te NATO-aktivnostima ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj i uskoro ponovno u Litvi", zaključio je ministar Krstičević.

Veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert Kohorst izrazio je zadovoljstvo suradnjom dviju država te profesionalizmom Hrvatske vojske, dodajući kako vjeruje u daljnju suradnju dviju država na obostrano zadovoljstvo. Za konkretnu je donaciju rekao kako vjeruje da će Inženjerijskoj satniji pomoći u izgradnji i obuci za terenske inženjerijske sposobnosti i u potpori miru.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov također je zahvalio veleposlaniku Kohorstu, ističući da će ta "inženjerijska sredstva povećati učinkovitost i sposobnost te postrojbe, koja je već pokazala da je spremna na sve zadaće". Zbog dosadašnje suradnje, istaknuo je, SAD je "najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti", a obrambena suradnja, dodao je, "predstavlja okosnicu bilateralnih odnosa SAD-a i Republike Hrvatske".

Na kraju su ministar Krstičević, veleposlanik Kohorst i general Šundov razgledali mehanizaciju za građevinske radove, izgradnju mostova, pontonskih mostova, protuminske radove, miniranja i rušenja.

 Krstičević je zahvalio zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske general bojniku Siniši Jurkoviću na doprinosu u mirovnim misijama i na pomoći domaćim civilnim institucijama, što je, rekao je, vrlo važna zadaća Hrvatske vojske.

Donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država Republici Hrvatskoj omogućena je novcem Global Peace Keeping Operations Initiative (GPOI) programa.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Umjesto da nam doniraju neke nove proizvodne tehnologije, kao što su 60 tih godina donirali tehnologiju proizvodnje poluvodiča, daju nam skalameriju s kojom neznamo što bi. Samo nam stvara troškove održavanja.

New Report

Close