FOTO: Počeli radovi na uređenju Trga kralja Tomislava vrijedni oko 2,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2018. u 10:33
Foto: Borna Filic/PIXSELL

S obje strane spomenika kralja Tomislava, umjesto stepenica, izgradit će se prilazne staze u sipini, kako bi se uklonila arhitektonska barijera i omogućio ulaz u park osobama s invaliditetom i teško pokretnim osobama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio je u srijedu radove na uređenju površine oko spomenika kralja Tomislava te konzervatorsko-restauratorske radove na spomeniku, vrijedne oko dva milijuna kuna bez PDV-a, koji bi trebali završiti prije ljeta.  

Radovi se odnose na uređenje dijela zelene površine oko postamenta spomenika. Popločat će se kamenom Ghiandone Sardo, koji su Zagrepčani na javnoj anketi izabrali u najvećem postotku. Ukupna površina od 324 četvorna metra popločat će se kamenim pločama debljine osam centimetara, rekao je pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Damir Đerzić.

S obje strane spomenika kralja Tomislava, umjesto stepenica, izgradit će se prilazne staze u sipini, kako bi se uklonila arhitektonska barijera i omogućio ulaz u park osobama s invaliditetom i teško pokretnim osobama. 

Izvođač radova je zagrebačka tvrtka "M. SOLDO" d.o.o., stručni nadzor obavlja zagrebačka tvrtka "MLASING" d.o.o., a projektanti su Branko Silađin i Alojzije Car.

Izvodit će se i konzervatorsko-restauratorski radovi na granitnom postamentu, na brončanom reljefu na postamentu i na brončanom spomeniku kralja Tomislava, koje će obaviti Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba. 

"Kada smo prije dvije i pol godine počeli uređivati Tomislavov trg u četiri faze, tri smo apsolvirali, ostala je četvrta. Prva je bila kako sanirati oborinsku odvodnju u depresiji Tomislavovog trga, druga je bila fontana, treća je bila javna rasvjeta i hortikultura (…) i četvrta je ostala da uredimo spomenik i okoliš spomenika, da ljudi mogu normalno funkcionirati", izjavio je novinarima gradonačelnik Bandić. 

Rekao je da je tvrtka "M. SOLDO", koja je taj posao dobila u javnom nadmetanju, u obavezi za šest mjeseci popločiti i urediti okoliš oko spomenika kralja Tomislava.

"Prije ljeta ćemo to otvoriti i mislim da će biti nešto najljepše jer taj projekt koji je radio projektant Silađin je doživio i svoju verifikaciju među građanima jer smo razgovarali što bi oni htjeli ovdje i na bazi toga je Silađin napravio projekt. I tako ćemo raditi svugdje u gradu na najosjetljivijim točkama, gdje su naši objekti nulte skupine zaštite, a Tomislavov spomenik je jedan od spomenika najbitnijih u ovome gradu i nismo smjeli tu, niti želimo, improvizirati. Nigdje, a ovdje najmanje", istaknuo je zagrebački gradonačelnik.   

Na pitanje novinara kada će krenuti obnova fasada oko Trga kralja Tomislava, Bandić je odgovorio da će o fasadama govoriti idući tjedan jer danas je tema spomenik. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zagrebačka tvrtka 😀 lol lol lol

New Report

Close