FOTO: Ovako će izgledati novi zagrebački ‘Spomenik domovini’, a njegovo podizanje će koštati 21 milijun kuna

Autor: Poslovni.hr , 05. rujan 2018. u 13:14
Foto: Nenad Fabijanić

Mjesto na kojem će strane delegacije i državnici ostavljati cvijeće i vijence za sve žrtve koje su pale za domovinu bit će, pak, kraj kamenog monolita u blizini portala.

Već krajem iduće godine Zagreb bi mogao dobiti spomenik svim žrtvama rata, prvenstveno Domovinskog. I to ako sve tijekom gradnje bude idealno, dodat će arhitekt Nenad Fabijanić, prema čijem projektu će se dignuti monument. Hoće li se Spomenik domovini, koji će stajati na zelenoj površini između Gradske uprave i KD Vatroslav Lisinski, uistinu “otkriti” do kraja iduće godine, znat će se detaljnije, smatra gradonačelnik Milan Bandić, tek 24. rujna, kada se otvaraju ponude za izvođenje radova, piše Večernji list.

U svakom slučaju, radovi na uređenju počet će iduće proljeće, a vrijednost im je – 21 milijun kuna. Visoku cijenu gradonačelnik opravdava specifičnošću i složenošću projekta i materijala.

Portal dužine tridesetak metara, jedan od objekata od kojih se sastoji spomenik, izradit će se, naime, od posebnog polimernog materijala ojačanog vlaknima, koji su iznimno otporni na većinu kiselina i lužina te koroziju, pa su time i troškovi održavanja minimalni. U odnosu na tradicionalne konstrukcijske materijale, poput čelika ili betona, ovaj materijal je 50 posto lakši pa će se konstrukcija i lakše montirati. Mjesto na kojem će strane delegacije i državnici ostavljati cvijeće i vijence za sve žrtve koje su pale za domovinu bit će, pak, kraj kamenog monolita u blizini portala. Monolit visok više od tri metra izvest će se u kamenu hrvatskog podneblja naziva “Jadran zeleni”. Drugi objekt u sklopu spomenika – Zid boli – bit će, pak, od stakla.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (8)
Pogledajte sve

Kreativnost na razini 😀

Sada ce svi ovi kojima se oproste dugovi gradu zgb glasati za njega. I evo Milana opet. 🙂


iskreno meni ovo izgleda super jeftino ako nije najskuplje u eu q ne vrijedi.

ko komad onoga viadukta što fali u Genovi, još treba dodati jednu malu fontanicu na vrhu i Mikijev kipić kako šora po svima nama

iskreno meni ovo izgleda super jeftino ako nije najskuplje u eu q ne vrijedi.

New Report

Close