FOTO: Markići sa 140 krava zaustavljeni na periferiji Đakova

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. srpanj 2015. u 11:03
Foto: Marko Mrkonjić / Pixsell

Danas ujutro s više od 140 krava krenuli su prosvjedovati u centar Đakova, no zaustavljeni su na rubnom dijelu grada.

Članovi obitelji Markić, iz Đurđanaca pokraj Đakova, nezadovoljni raspodjelom državnog zemljišta u petak su s više od 140 krava krenuli prosvjedovati u centar Đakova, no, policija ih je zaustavila na ulazu u Pisak Đakovački, rubni dio Đakova.

Braća Markić u četvrtak su u znak prosvjeda u Zagreb pred Ministarstvo poljoprivrede i Agenciju za poljoprivredno zemljište dovezli pet bikova, s kojima i danas prosvjeduju ispred Ministarstva.

U petak ujutro s više od 140 krava krenuli su prosvjedovati u centar Đakova, no zaustavljeni su na rubnom dijelu grada.

Saša Markić kaže kako je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u vlasništvu te obitelji na zadnjem natječaju oduzeto 37 hektara zemlje, koju su obrađivali u zakupu 15-ak godina te da je ta zemlja neosnovano dana stočaru iz susjednih Budrovaca.

Ne tražimo mi neku novu, dodatnu, drugu zemlju, nego samo ono što smo godinama obrađivali i prihranjivali. Stočaru iz Budrovaca tih 37 hektara dodijeljeno je na temelju pogodovanja i krivotvorenja podataka i dokumentacije, rekao je Saša Markić, prozivajući za pogodovanje gradonačelnika Đakova Zorana Vinkovića.

Markići uzgajaju oko 700 grla stoke, a obrađuju 622 hektara. Nedavno im je, podaci su Agencije, dodijeljeno 331 hektara pašnjaka pa će u ARKOD-u imati ukupno upisano 807 hektara.

Agencija je, temeljem interventne mjere dodjele zemlje stočarima, Markićima ponudila 184 hektara, no Saša Markić kaže da te površine ne žele prihvatiti jer je riječ o zapuštenim, neobrađivanim površinama koje treba skupo pripremiti za ratarenje te iskrčiti.

Uz to, površine su, kako kaže, daleko od Đakova, u požeškom i brodskom kraju,

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković najavljuje da će Markiće tužiti za izrečeno o pogodovanju.

"Protiv te obitelji nemam ništa, dapače, mislim da su vrijedni ljudi, no kucaju na kriva vrata. Ako misle da je bilo nekih nepravilnosti pri dodjeli zemlje drugom stočaru, neka institucije – USKOK i DORH, odrade svoje. Ja sam samo stavio potpis na ugovore za zemlju na koje je suglasnost dali DORH i Ministarstvo poljoprivrede", rekao je Vinković i pozvao Markiće da vrate stoku u staje.

No, Saša Markić poručuje da krave na ulazu u Pisak ostaju sve dok, kako kaže, USKOK ne uđe u grad i ne odradi svoj posao na ovom slučaju, odnosno dok se ne raskine ugovor s novim zakupcem na tih 37 hektara i ta zemlja vrati njima.

Stoku će, dodaje, hraniti i pojiti dovođenjem hrane i vode iz Đurđanaca.

Ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević u četvrtak je izjavila kako je na natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta, koji je Grad Đakovo raspisao 2011. godine, obitelj Markić dobila 271 hektar, izgubila 37 hektara, a problem se pojavio oko zemljišta koje su već koristili.

Kazala je i kako je, temeljem interventne mjere dodjele državnog zemljišta stočarima, Agencija je ponudila OPG-u Stipe Markića 184 hektara državne zemlje, no oni su to odbili 11. lipnja ove godine.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Teško se odvojiti od zemlje ali oni su dobili 211 ha (ako sam dobro zapamtio).
Jasno mi je da im fali ali i meni na natječaju posao “uzimaju” tvrtke iz predstečajne nagodbe ili vlasnici koji iza sebe imaju milijunske porezne dugove i slično.
Ali sustav je takav i ne mogu protiv njega.

Ili da idem u šumu živjeti? 🙂


…. Da recimo netko od pcelara krene s kosnicama na Markov trg ili ribom iz ribogojilista na Pantovcak?

Mogu ti rec da dajes vrlo kvalitetne ideje.

Ma tip je totalni etenkre, samo maltretira svoje zivotinje. Gdje bi stigli da svaki poljoprivrednik ucjenjuje ljude i zajednicu na ovakav nacin? Da recimo netko od pcelara krene s kosnicama na Markov trg ili ribom iz ribogojilista na Pantovcak?

New Report

Close