FOTO: Nezadovoljni radnici Adria čelika podigli dva šatora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. svibanj 2015. u 12:28
Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Podršku su im došli dati sindikalisti i predstavnici ostalih posrnulih tvrtki.

Tridesetak radnika Adria čelika iz Kaštel Sućurca okupilo se u ponedjeljak nasuprot željezare te su s predsjednikom Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonkom Šegvićem postavili šator i tako zbog neisplaćenih šest plaća nastavili prosvjed koji su počeli u petak.

Najavili su da će tijekom dana podići još jedan šator te su pozvali ostale obespravljene radnike da im se pridruže u borbi za radnička prava.

Zvonko Šegvić rekao je okupljenim novinarima kako je cijela država cirkus, ali nema tako velikog šatora da je pokriju te pozivaju sve obeshrabrene ljude da podignu šatore.

Šator su podignuli na privatnom zemljištu preko puta željezare jer su njezini vlasnici zabranili da to učine na njezinu parkiralištu.

"Da se ne bi impliciralo, ovo nema veze s politikom već ima veze s gladnim ljudima koji šest mjeseci nisu primili plaću. Ovo je šator gladnih ljudi", rekao je Zvonimir Šegvić i dodao kako su – s obzirom na to da ih je dosta ljudi zvalo i reklo da će im se pridružiti – otišli po još jedan šator jer smatraju da će im trebati. Rekao je da su ih zvali i iz Kaštelanskih staklenika.

Pozvao je obnašateljicu dužnosti predsjednika Trgovačkog suda da pokrene stečaj i da "cirkus završi ili da se radnicima isplate plaće".

Tonči Drpić iz Jadrankamena izjavio je kako je Dalmacija odavno na koljenima te kako se nada da će radnička klasa konačno progledati jer jedino ujedinjena nešto može postići, inače ni od njihova šatora i prosvjeda nema ništa.

Iako misli da su potrošeni svi pregovarački krediti, potpredsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Pavle Matošić pozvao je sve građane i radnike Splita i županije da posjete šator i solidariziraju se s radnicima željezare.

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Dalmaciju Joško Franić današnje podizanje šatora kod splitske željezare u Kaštel Sućurcu smatra iskazivanjem revolta radnika, na što imaju pravo.

Rekao je kako ne zna kako će sve dalje teći, a ono što ga zabrinjava jest to što država ne reagira, a trebala je. Istaknuo je kako vlasnici moraju shvatiti da je jedini način za rješenje problema sjesti za stol i o svemu se dogovoriti.

"Vlasnici su trebali doći na razgovor u petak, no očito uplašeni što će se dalje događati, i sastanak su odgodili. Njima je vrijeme najveći neprijatelj jer je 8. lipnja krajnji rok za sazivanje stečajnog ročišta, tako da – ako nastave prolongirali sastanak – to neće biti dobro ni za njih ni za ove radnike", izjavio je Franić.

"Oni sve znaju kakva je situacija, ali misle samo na sebe. Da ih je za nas briga, ne bi došli u ovu situaciju u kojoj jesmo. Politika me ne zanima niti više vjerujem u nju, ali ni u političare. Daj Bože da ovdje ostanemo samo jedan dan da se bar sve riješi što prije", rekao je radnik Mirko Gotovac i dodao kako mu je bez veze primati listu minimalca i obračuna plaća bez novca jer je to ruganje s državom.

Adria čelik ima nešto manje od 200 radnika kojima je poslodavac dužan od 20 do 28 tisuća kuna, bez kamata. Posljednju su plaću dobili krajem prošle godine. Početkom svibnja su doznali da je poslodavac za njih 160 pripremio otkaze ugovora o radu, zbog čega je reagirao sindikat. Naime, sindikat je upozorio vlasnika da su otkazi nezakoniti jer, kako su naveli, prilikom otkaza nije obavljeno propisano savjetovanje sa sindikalnim povjerenikom, o otkazima nije obaviješten Zavod za zapošljavanje, niti je napravljen program zbrinjavanja tehnološkog viška.

Također, dio radnika pokrenuo je zahtjev za stečaj poduzeća. Proteklog petka ponovno su izišli na ulicu. Vlasnik i direktor željezare Nijemac Edgar Schumacher im nije dopustio da prosvjeduju pred tvornicom pa im je vlasnik zemljišta nasuprot željezare privremeno ustupio to zemljište na kojem su danas podignuli šator u kojem će se svaki dan izmjenjivati.

Komentirajte prvi

New Report

Close