FOTO: Pet je ključnih stvari bez kojih domaća poljoprivreda ne može naprijed

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. svibanj 2015. u 13:27
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Bez nastavka reformi, uređenja sustava potpora, udruživanja poljoprivrednih proizvođača, novih znanja i tehnologija te korištenja sredstava iz EU fondova hrvatska poljoprivreda ne može naprijed.

Bez nastavka reformi, uređenja sustava potpora, udruživanja poljoprivrednih proizvođača, novih znanja i tehnologija te korištenja sredstava iz EU fondova hrvatska poljoprivreda ne može naprijed, istaknuto je u utorak na konferenciji Snaga hrvatske hrane u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako pokazatelji dvije godine nakon ulaska u EU nisu sjajni, no nitko nije ni očekivao da budu. Razlog tome je što se reforme nisu počele provoditi na vrijeme, a deset godina smo se pripremali za ulazak u EU, znali smo što možemo očekivati.

No uz izazove i probleme s kojima smo suočeni imamo i velike mogućnosti, a to su EU fondovi, rekao je Jakovina navodeći kako je prvi set natječaja iz programa ruralnog razvoja završio. "Javilo se 1.280 gospodarstva što govori da su se proizvođači dobro pripremili, da gledaju naprijed", istaknuo je.

"Nastavak reformi, prvenstveno zemljišne, uređenje sustava potpora i tržišta, ulaganje u znanje i tehnologiju, udruživanje poljoprivrednih proizvođača u zadruge i klastere, cjeloživotno obrazovanje naših poljoprivrednika, mladi poljoprivrednici, to je budućnost", poručio je.

Predsjednik HUP – Udruge prehrambene industrije i poljoprivrede Goran Pajnić kazao je kako je poljoprivreda ulaskom u EU znatno jače osjetila negativne posljedice uključenja na zajedničko tržište nego pozitivne efekte.

Što se tiče poljoprivredne proizvodnje zadnjih par godina značajno padamo, ne samo u apsolutnom iznosu nego i u udjelu u BDP-u. To govori da poljoprivredna proizvodnja pada brže od BDP-a, što je zabrinjavajući podatak, upozorio je.

U razdoblju od 2012. do 2014. u poljoprivredi je izgubljeno 9 tisuća radnih mjesta, a prosječna neto plaća u sektoru je na 70 posto prosjeka RH. U 2012. je u poljoprivredi radilo 49.121 osoba, a u prošloj godini 40.777.

Pokrivenost uvoza izvozom lani je iznosila 57,6 posto, a negativni saldo u robnoj razmjeni poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bio je 981,9 milijuna eura.

Pajnić ističe kako poljoprivreda ima potencijala, ali kako zahtijeva velika ulaganja ne samo u opremu već i u znanje.

"Na žalost u ovoj državi poljoprivreda nije na vrhu liste prioriteta", kazao je te dodao i kako je ključna stvar strategija koju nemamo.

"Moramo se strateški odrediti koliko možemo biti samodostatni, to netko treba reći", istaknuo je Pajnić. Generalni direktor Dukata za Hrvatsku Alen Fontana također smatra kako poljoprivreda ima budućnost i potencijal, no trebamo biti realniji. "Ne možemo biti konkurentni u svemu, trebamo odlučiti što, a onda kako", rekao je.

Kazao je i kako nije sve crno, ima dobrih primjera i uspješnih proizvođača, no ono što je veliki uteg primjerice primarnoj proizvodnji mlijeka je velika zaduženost poljoprivrednika.

Komentirajte prvi

New Report

Close