FOTO: Nakon ‘solarne klupe’, Hrvatska dobila i svoje prvo ‘solarno stablo’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. studeni 2015. u 13:39
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U planu je zamjena dijela postojećih klupa za odmor na Vunskom počlju s takozvanim ‘zelenim klupicama’, koje će također putem solarnih panela moći poslužiti za punjenje mobitela.

U karlovačkom rekreacijskom prostoru uz rijeku Koranu, zvanom Vunsko polje, od srijede u punoj je primjeni "solarno stablo", javni solarni punjač za mobitele s besplatnim internetom, čime završava 352 tisuće vrijedan projekt karlovačke udruge Turbina promjena.

Njegovo podizanje koštalo je 225 tisuća kuna, a preostali iznos odnosi se na radionice i druge vidove edukacije o obnovljivim izvorima energije, što su sve zajedno financirali Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo gospodarstva i Grad Karlovac.

U Hrvatskoj je to prvo takvo stablo, nakon što već postoji u Beogradu i Sofiji, a prepuštajući ga građanima Karlovca na korištenje gradonačelnik Damir Jelić rekao je kako se ne bi začudio da taj prostor uz mlade koriste i umirovljenici, jer poznaje gotovo devedeset godina starog aktivnog blogera. 

Pošalio se, pak, kako se boji da mladima ne bi bila dovoljna ni šuma solarnih stabala po Karlovcu.

U planu je zamjena dijela postojećih klupa za odmor na Vunskom počlju s takozvanim 'zelenim klupicama', koje će također putem solarnih panela moći poslužiti za punjenje mobitela, a klupe će biti u wi fi dometu solarnog stabla i time korisnicima također omogućiti slobodan pristup internetu.

Udruga Turbina promjena će u Plaškom narednog mjeseca postaviti dvije solarne klupe, odnosno 'zelene klupice', te educirati o obnovljivim izvorima energije tamošnje učenike osnovne škole.

Sa drugim osnovnim i srednjim školama diljem Karlovačke županije u planu su edukativne radionice "o poslovima budućnosti", odnosno o takozvanim "zelenim poslovima", najavio je u ime udruge predsjednik Žarko Latković.

Gradonačelnik Jelić rekao je također da se ovaj projekt na Vunskom polju lijepo uklopio u druge projekte, primjerice onaj "Od ušća do ušća", prema kojima se oplemenjuje prostor utoka rijeke Mrežnice u Koranu i onaj utoka rijeke Korane u Kupu.

Riječ je o četiri programa s ukupno 78 projekata, a Vunsko polje je samo jedan od njih, rekao je Jelić.

Osim praktične primjene cilj izgradnje "solarnog stabla" je i podizanje razine svijesti građana o mogućnostima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti, odnosno ekološki način promišljanja, a Vunskom je polje odabrano jer ima razne sadržaje, moderno dječje igralište prilagođeno i djeci s posebnim potrebama, dar Američke vojske, malonogometno igralište na umjetnoj travi, betonsko igralište za hokej na koturaljkama, a u planu je i gradnja skate parka i stijene za penjanje, trim poligona s fitness spravama i amfiteatar s pozornicom na otvorenom.

Komentirajte prvi

New Report

Close