FOTO: Na PMF-u puštena u rad kapitalna znanstvena oprema vrijedna 7,5 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. rujan 2015. u 14:50
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ocijenio je kako taj projekt pokazuje da hrvatska znanost ima snage za natjecanje s najjačima na tržištu.

Nova kapitalna znanstvena oprema vrijedna oko 7,5 milijuna kuna puštena je u pogon u četvrtak na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu.

Oprema je nabavljena u sklopu projekta Met4Pharm, koji se financira iz Europskih strukturnih fondova, a rješava ključni problem nedovoljne razvijenosti tehničkih kapaciteta PMF-a, pridonosi većoj konkurentnosti i pomaže boljoj suradnji s poslovnim sektorom, kazao je voditelj projekta Predrag Novak.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar ocijenio je kako taj projekt pokazuje da hrvatska znanost ima snage za natjecanje s najjačima na tržištu. Najavio je pravilnik o financiranju znanstvenika koji će stimulirati "ljude koji žele raditi".

Izaslanica predsjednika Sabora, zastupnica Romana Jerković, poručila je da Hrvatska koristi europske fondove kako bi potaknula obrazovanje koje vodi prema "društvu znanja".

Partner nositelju projekta je tvrtka Pliva iz Zagreba. Projekt će trajati 16 mjeseci, a u ukupnoj vrijednosti od 7,47 milijuna kuna, EU sudjeluje s iznosom od 6,02 milijuna kuna.

Najveći projekt Kemijskog odjeka do danas, očekuje se, uvest će inovativne metode u proces proizvodnje lijekova i bioaktivnih molekula, te dovesti do smanjenje potrošnje štetnih molekula. Također, cilj je projekta pomoći osnivanju regionalnog centra za nuklearnu magnetsku rezonancu.

Komentirajte prvi

New Report

Close