FOTO: Na ‘Berbi u Jaski’ sudjeluju gradonačelnice i gradonačelnici hrvatskih gradova

Autor: Poslovni.hr , 22. rujan 2016. u 13:44
Foto: Press

Vrijeme berbe grožđa ove će se godine u jaskanskom kraju svečano obilježiti manifestacijom ’’Berba u Jaski’’ u kojoj će sudjelovati gradonačelnice i gradonačelnici hrvatskih gradova sa svojim pratnjama. Manifestacija će se održati u vinogradu u sklopu obiteljskog gospodarstva Braje, prvog dana jeseni u petak 23. rujna.

Družeći se zajedno u berbi grožđa, gradonačelnice i gradonačelnici tako će promovirati višestoljetne tradicijske vrijednosti uzgoja vinove loze i proizvodnje vina po kojima su brojna hrvatska vinorodna područja poznata i daleko izvan granica naše zemlje. U berbi će sudjelovati i berači u narodnim nošnjama koji će grožđe brati u tradicionalne ’’brente’’, a ubrano grožđe djevojke će zatim gaziti i tako prisutnima demonstrirati kako se berba odvijala nekada.

 

Manifestacija će započeti u perivoju dvorca Erdödy dočekom visokih uzvanika od 11:30 sati koje će pozdraviti domaćini: gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, te predstavnik Udruge gradova, a isti će zatim prošetati i uživati u prirodnim ljepotama prekrasnog jaskanskog parka, nakon čega će se organizirano uputiti u pravcu vinotočja Roberta Braje u Lokošin Dolu gdje će imati prilike doživjeti sve čari berbe grožđa, nekada i danas, u biseru Zagrebačke županije kojeg čine očuvana priroda i pitoreskni plešivički vinogradi.

 

Posebno je zanimljivo to što manifestacija ove godine poprima i plemeniti karakter. Naime, nakon što se u proljeće 2017. napune butelje vrhunskog vina od grožđa kojeg su brali gradonačelnici i gradonačelnice, ekskluzivna serija pustit će se u prodaju, a prihod od prodaje namijenit će se za stipendije najuspješnijim studentima vinarstva i vinogradarstva na Agronomskim fakultetima u Hrvatskoj.

 

Organizator Berbe u Jaski su Udruga gradova i Grad Jastrebarsko, a do sada su svoj dolazak potvrdili gradonačelnici sljedećih gradova:  Samobora, Klanjca, Grubišnog Polja, Zaboka, Ogulina, Ludbrega, Novog Marofa, Senja, Svete Nedjelje, Knina, Vrbovskog, Križevaca, Virovitice, Buzeta, Našica te gradonačelnica grada Supetra. Od izaslanstva svoj dolazak potvrdili su i zamjenice i zamjenici gradova: Ozlja, Zagreba, Cresa, Rijeke, Ivanić Grada te Krapine. Dolazak je najavio i osvajač zlatne olimpijske medalje u trapu (Rio 2016.) gosp. Josip Glasnović u pratnji svoje supruge, vinska kraljica Zagrebačke županije Lucija Šember  i mnogi drugi visoki uzvanici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close