FOTO: Jutro nakon požara, Novim Zagrebom se širi nesnosan smrad, evo i preporuke za stanovništvo

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2019. u 08:59
Foto: Filip Kos/PIXSELL

Požar u Reciklažnom dvorištu na zagrebačkom Jakuševcu zahvatio je sto metara četvornih odbačenog namještaja, visine i do desetak metara, pa su se vatrogasci dosta mučili s gašenjem.

Javnoj vatrogasna postrojba izašla je na teren s devet vozila i 26 vatrogasaca, a u pomoć im je priteklo 30 pripadnika DVD-ova s devet vozila.

Zagrebačka policija je oko 19,20 primila dojavu da je požar izbio u Reciklažnom dvorištu.

Gusti dim vidio se iz šireg gradskog područja.

Županijski centar 112, koji je dojavu o požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec zaprimio u 19,15 sati, izvijestio je da gori odbačeni namještaj i da nema ozlijeđenih osoba.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pregledali su podatke s mjernih stanica i prema podacima, nakon požara na Jakuševcu, nema onečišćenja zraka, priopćilo je u srijedu navečer Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP).

 Zavod će, kako navodi MUP, provesti i mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara  i naknadno u Utrinama.

No unatoč tome smrad po paljevini nastavio se širiti Novim Zagrebom i u jutarnjim satima.

U Državnom hidrometeorološkom zavodu N1 doznaje da su noćas i jutros povišene PM10, odnosno lebdeće čestice.

Najvišu vrijednost dosegnule su noćas u 4 ujutro, kad su se čestice došle do postaje Zagreb 3 u Dugavama, najbliže mjerne postaje Jakuševcu na kojemu je došlo do požara. Tada su iznosile 292,5. Jutros u 8 sati iznose 115,23.

Osjetljivim skupinama ljudi ne preporuča se boravak na otvorenom kad je koncentracija PM 10 na spomenutim razinama, kažu nam u Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Na stranicama Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada visoka vrijednost PM10 vidi se u 5 sati ujutro. Uz tablicu s podacima o parametrima po kojima se određuje indeks kvalitete zraka navodi se kako osobe slabijeg zdravlja i osjetljive osobe trebaju smanjiti ili odgoditi zahtjevne aktivnosti na otvorenom, te se preporučuje djece i starijih osoba na otvorenom. Što se opće populacije tiče, savjetuje im se da smanje ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom, ako imaju simptome kao što su kašalj ili iritacija grla.

Koliko je u jutro još bilo dima na mjestu požara pogledajte u foto galeriji:

Komentirajte prvi

New Report

Close