FOTO: Istražni zatvor petnaestorici krijumčara više od 15 tona marihuane, navedeni i razlozi

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2019. u 09:23
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je u subotu navečer istražni zatvor petnaestorici uhićenih zbog zločinačkog udruženja radi krijumčarenja najmanje 15.730 kilograma marihuane.

Sumnja se da su krijumčarenjem i preprodajom marihuane ostvarili protupravnu imovinsku korist od najmanje 11 milijuna eura, a koje su međusobno podijelili, sukladno svojim ulogama i dogovoru.

Tijekom zajedničke akcije Pnuskoka i Uskoka u petak je uhićeno ukupno 20 osumnjičenika, njih 10 u Zagrebu, u Splitu šest, na Rabu dva i isto toliko na Korčuli.

Njih dvadesetoro se sumnjiči i za dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, teške tjelesne ozljede u pokušaju, prikrivanja i protupravne naplate u sastavu zločinačkog udruženja, ali i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama.

Riječ je o trojici 37-godišnjaka, trojici 41-godišnjaka, dvojici 43-godišnjaka, jednoj 43-godišnjakinji, 35-godišnjaku, 57-godišnjaku, 38-godišnjaku, 45-godišnjaku, 40-godišnjaku, 59-godišnjaku, 39-godišnjaku, 47-godišnjaku, 26-godišnjaku, 33-godišnjaku i 31-godišnjaku.

Svi su hrvatski državljani, a jedan od okrivljenih, pored hrvatskog, ima i bosanskohercegovačko državljanstvo, precizirao je Uskok. 

Osnovano se sumnja da su 37-godišnjak i 35-godišnjak od rujna 2016. do svibnja 2019. u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Albaniji radi stjecanja značajne nepripadne materijalne dobiti kontinuiranom kupovinom i daljnjom prodajom većih količina droge, povezali u zajedničko djelovanje osam osumnjičenika. Oni su povezani radi nabavke, prijevoza, prijenosa i preprodaje većih količina marihuane i kokaina.

Angažirali i graničnu policajku

Član skupine, 45-godišnjak, angažirao je radi prijevoza marihuane 43-godišnju graničnu policajku na graničnim prijelazima s BiH, a koja poznaje načine izbjegavanja granične kontrole i nadzora. Okrivljena policajka je potom odvozila drogu do kupaca, priopćio je Uskok.

Uz to, sedmero članova skupine je, od prosinca 2017. do početka srpnja u Zagrebu, organiziralo i izvršilo zapaljenje najmanje četiri osobna automobile te pripremalo napad na najmanje jednu osobu. Sedmorica su i prikrivala najmanje jedan ukradeni osobni automobil te protupravno naplatili dug od najmanje jedne osobe.

Prilikom pretraga na području Hrvatske pronađeno je i oduzeto 6,3 kilograma marihuana, 25 grama speeda, stabljika marihuana te sedam digitalnih vaga. Oduzete je i dva boksera, gumena palica i jedna baseball palica. Policija je otkrila i oduzela automatsku pušku, dvije puške, dva pištolja, dvije ručne bombe, 112 komada streljiva, 25.500 eura, 19.300 kuna mobitele, SIM kratice, prijenosna računala, USB stickove te raznu dokumentaciju.

Od okrivljenika su privremeno oduzeti Mercedes S 63 AMG, Porsche Cayenne, BMW 740d te dva plovila.

Tijekom kriminalističkog istraživanja angažirano je 150 policijskih službenika, koji su proveli 34 dokazne radnje pretrage stanova i drugih prostorija te 25 pretraga vozila i plovila. Uhićenja osumnjičenih osoba tijekom jučerašnjeg dana realizirali su policijski službenici Ekipa za posebne zadaće interventnih jedinica policije Policijske uprave zagrebačke i Policijske uprave primorsko-goranske, naveli su iz MUP-a RH.

Komentirajte prvi

New Report

Close