FOTO: Hrvatski poštari dobili nova moderna prijevozna sredstva

Autor: Poslovni.hr/H , 09. listopad 2015. u 12:31
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Projekt je vrijedan više od 3,5 milijuna kuna, a polovinu je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Stare mopede hrvatskih poštara zamijenit će novi električni bicikli. Time će se uštedjeti novac, ali i poraditi na zaštiti okoliša. Projekt vrijedan više od 3,5 milijuna kuna sufinancirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Povodom svjetskog dana pošte u petak je Hrvatska pošta predstavila 180 električnih bicikala kojima će se ubuduće služiti njihovi poštari.

Procjenjuje se da će se jednim električnim biciklom koji će zamijeniti jedan benzinski moped uštedjeti oko 7 tisuća kuna godišnje, a  uz pomoć 180 bicikala emisija ugljičnog dioksida smanjiti za preko 100 tona godišnje.

 "Hrvatska pošta primjer je tvrtke u potpunom državnom vlasništvu koja tri i pol godine provodi postupak restrukturiranja , odnosno ostanka na tržištu na kojem je sve privatizirano i na kojem više nije jedini pružatelj usluge", izjavio je premijer Zoran Milanović koji je prisustvovao predstavljanju električnih bicikala.

Dodao je da je u tri i pol godine poslovanje tvrtke jako unaprijeđeno te da radi kvalitetno i dobro. Povukao  je paralelu s turističkim sektorom u kojem je država također bila vlasnikom velikog broja propalih hotela, koji sada uspješno posluju. 

"To je smišljena politika koju smo počeli provoditi od prvog dana na vlasti. Nema tvrtke koju je ova vlada u tri godine uprskala, jedino smo ih podigli na višu razinu",  kazao je Milanović, nazvavši to domoljubljem. Ujedno je poštarima savjetovao nošenje kaciga.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić naglasio je da je Hrvatska pošta jedna od najuspješnijih tvrtki u njegovom resoru. "Hrvatska pošta ne samo da je povećala prihode u zadnje tri godine , nego i za preko 200 milijuna kuna smanjila rashode te povećala EBITDA pet puta".

Dodao je da će Hrvatska pošta uvijek ostati u većinskom državnom vlasništvu iako će se u slijedećih nekoliko godina pripremati  za inicijalnu javnu ponudu dionica.

Komentirajući vraćanje hrvatskog vlaka iz Mađarske, Hajdaš Dončić je kazao da će račun Mađarima dostaviti HŽ putnički promet i da će on iznositi oko 30 tisuća eura, što će obuhvaćati i troškove čišćenja. "Vlak je vraćen u jako lošem stanju, pun smeća", kazao je.  

Ministar  zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da se električnim biciklima čuva okoliš i ostvaruju uštede u poslovanju tvrtke.

"Ovakve investicije zapravo otvaraju radna mjesta jer je na natječaju pobijedila hrvatska tvrtka iz Ludrega koja zapošljava nekoliko stotina ljudi", kazao je Zmajlović. 

Električni bicikl FreeDuck 2 proizvođača tvrtke iz Ludbrega Ducati komponenti i slovenskog proizvođača Krpan, čija cijena s dodatnom opremom iznosi 15 tisuća kuna, može postići  brzinu od 25 kilometara na sat, imam nosivost do 200 kilograma, a s jednim punjenjem baterije može prijeći 60 kilometara . Bicikli će biti raspoređeni diljem Hrvatske, a na području Zagreba bit će ih raspoređeno 12.

Komentari (1)
Pogledajte sve

to je ok

New Report

Close