FOTO: Ban Jelačić dobio društvo: Trojanskim konjem Zelene akcije protiv TTIP-a

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2015. u 14:46
Foto: Patrik Macek / Pixsell

Trojanski konj od rujna prošle godine obilazi europske gradove u sklopu turneje koju organizira mreža okolišnih udruga Friends of the Earth Europe.

Trojanski konj visine 8 metara postavljen je danas na Trgu bana Jelačića, u znak prosvjeda protiv štetnih utjecaja Transatlanskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP-a). Trojanskog konja postavila je Zelena akcija u suradnji s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), GONG-om i inicijativom Zaustavimo TTIP. Na ovaj način organizatori su željeli skrenuti pozornost javnosti na pregovore o TTIP-u koji se trenutno vode između Europske unije i Sjedinjenih država.

Trojanski konj od rujna prošle godine obilazi europske gradove u sklopu turneje koju organizira mreža okolišnih udruga Friends of the Earth Europe. Osim toga, građani su pozvani da potpišu peticiju samoorganizirane Europske građanske inicijative (ECI) protiv TTIP-a i CETA-e (sličan trgovinski sporazum s Kanadom), a akciji su se pridružili i kolektiv Hrana, a ne oružje i OPG Didulica koji su građanima besplatno dijelili hranu.

O TTIP-u, koji predstavlja najveći trgovinski sporazumu u povijesti, pregovara se iza zatvorenih vrata, uz minimalno uključivanje javnosti. Iako ga se pokušava predstaviti kao instrument poticanja ekonomskog razvoja i izlaska iz krize, ovaj sporazum sadrži mnoge skrivene opasnosti za naše zdravlje, okoliš, radnička prava, pa i samu demokraciju te u tom smislu predstavlja modernog trojanskog konja. Tajnovitost u kojoj se pregovori odvijaju samo podupire ovakve sumnje.  

Komentirajte prvi

New Report

Close