Fondovi prijete da će prodati 23% Podravke strancima

Autor: Snježana Vujisić Sardelić , 04. listopad 2009. u 22:00

Institucionalni ulagači razmišljaju o međunarodnom natječaju za prodaju svojih od 21 do 23 posto dionica u Podravci ako se ne riješi afera Spice

Grupa institucionalnih ulagača razmišlja o raspisivanju natječaja za prodaju svoga “zajedničkog” udjela u vlasništvu Podravke ako se rasplet afere Spice ne ubrza i oni pod hitno znatnije ne uključe u proces nadzora i upravljanja kompanijom, doznaje Poslovni dnevnik. U toj grupi investitora nalaze se svi mirovinski i neki investicijski fondovi koji su uložili u dionice koprivničke kompanije. Oni zajedno imaju između 21 i 23 posto Podravke.

Procjenjuje se da bi bilo prilično teško za tako velik paket Podravkinih dionica pronaći kvalitetnog kupca u Hrvatskoj. S druge strane besmisleno je udjele prodavati na burzi pojedinačno. Stoga nije isključeno da će ukupan paket biti ponuđen strateškom partneru iz inozemstva ili nekoj međunarodnoj financijskoj instituciji ili kompaniji zainteresiranoj za ulazak u Podravku. Time bi državno-političkoj kliki, kojoj je osnovni temelj djelovanja zadržavanje kompanije u hrvatskim rukama pod svaku cijenu, poluga kontrole mogla iskliznuti iz ruku. Ipak, institucionalni investitori priznaju da ni oni ne žele takve lomove te da ih mogućnost u kojoj bi eventualna prodaja udjela u Podravci strancima bila jedini izlaz ne čini nimalo sretnima. “Taj je projekt zasad tek načelna ideja o kojoj je postignut konsenzus i koju ćemo detaljno razraditi i početi provoditi samo ako vidimo da smjer raspleta problema u Podravci ne ide k znatnom poboljšanju kvalitete upravljanja tvrtkom, u što će se i nas aktivnije uključiti. Ako se svi problemi koji su izbili na površinu budu ponovno ‘pomeli pod tepih’, bez jasnog plana što se kani napraviti, između ostalog i s državnim udjelom u Podravci, onda ćemo sigurno krenuti u realizaciju ovog projekta”, kaže izvor PD-a koji je želio ostati anoniman, ali je dio grupe ulagača koja je na prošlotjednom sastanku postigla dogovor o modelu djelovanja u Podravci u sljedećim tjednima.




Međutim, ni on, ni Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ-CO mirovinskog fonda, koji je zasad jedini iz redova institucionalnih investitora u Nadzornom odboru Podravke, nisu željeli komentirati što očekuju i traže od NO-a i Uprave Podravke. Štimac nije želio ni potvrditi održavanje sastanka i postojanje inicijative institucionalnih ulagača vezane za prodaju udjela u Podravci. “Uopće o Podravci ne želim razgovarati kroz medije. Svoje stavove o problemima i eventualnim rješenjima iznosim samo na Nadzornom odboru”, bio je rezolutan. Pretpostavlja se da će institucionalni ulagači željeti inicirati promjene u NO-u kako bi sudjelovanje i utjecaj u nadzoru nad tvrtkom postao proporcionalan vlasništvu. To podrazumijeva održavanje izvanredne skupštine dioničar, što bi mogao biti prvi konkretni zahtjev s kojim bi se mogla suočiti Uprava društva već na sljedećoj sjednici NO-a.

Poruka

Investitori protiv politike
Institucionalni investitori nezadovoljni posljednjim odgađanjem donošenja bilo kakvih odluka vezanih uz promjene u Nadzornom odboru, odlučili su poslati poruku ostalim dioničarima o promjeni svoga stava. Očito im se više ne sviđa uloga pasivnih promatrača igre koju vodi politika i koja se čini uzaludnom, čak neovisno o rezultatima koje će donijeti istraga koju provode državni organi.

Ulazak u upravu
“S upravljanjem tom kompanijom nešto treba napraviti i spremni smo se angažirati u tom projektu. Tu obvezu imamo prema svojim vlasnicima i članovima”, kaže neslužbeno jedan od investitora.

Komentirajte prvi

New Report

Close