Fond najavio tužbu, C.I.O.S. zaziva dogovor, a Grad u panici

Autor: Suzana Varošanec , 23. travanj 2014. u 10:07
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Dodatni problem je što više ne postoji pravno važeći ugovor Fonda za zaštitu okoliša i Varaždina o sanaciji odlagališta otpada.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potvrdio je Poslovnom dnevniku da će protiv odluke Državne komisije za konstrolu postupaka javne nabave o ponišenju međunarodnoga natječaja za zbrinjavanje baliranog otpada s Brezja podnijeti upravnu tužbu.

"Smatramo da Komisija nije uzela u obzir činjenicu da FZOEU kao treća osoba provodi pravomoćno inspekcijsko rješenje Ministarstva zaštite okoliša od 3. srpnja 2007. na teret Varkoma kojem je bilo naređeno uklanjanje uskladištenog baliranog otpada sa lokacije u Brezju", navode iz Fonda dodajući za svoj postupak javne nabave da je proveden u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi. U Fondu konstatiraju da će nažalost DKOM-ova odluka, kao i upravni spor dodatno produljiti vrijeme rješavanja problema na Brezju. No, ne postoji više niti pravno važeći ugovor između Grada Varaždina i Fonda o sufinanciranju sanacije u iznosu od 40 posto. 

Poništen natječaj
Kako nam je potvrđeno, Fond je u studenom 2013. poslao Varaždinu jednostranu izjavu o raskidu koju je Grad i prihvatio. Varaždinski gradonačelnik Habuš kao u panici nakon odluke DKOM-a najavio je hitan razgovor s ministrom Zmajlovićem i čelništvom Fonda, a blago rečeno Varaždinu gori pod nogama.Komisija je poništila Fondov natječaj, ali je pritom ustvrdila da nije točno da tek potpisivanjem ugovora o koncesiji koncesionar stječe pravo i preuzima obvezu obavljanja djelatnosti iz ugovora o koncesiji. S takvom odlukom i te kako jača pregovoračka pozicija zajednice ponuditelja na čelu sa C.I.O.S.-ovom tvrtkom CE-ZA-R nakon što je Komisija njihovu žalbu usvojila te srušila natječaj. No, oni traže pregovore i da sve strane u kratkome roku sjednu zajedno za stol radi postizanja dogovora i mirnog rješenja novim aneksima. "Poslali smo apel nadležnom ministru da se aktivno uključi i u koordinaciji s Gradom Varaždinom pruži podršku konačnoj realizaciji natječaja.

Riječ je o potpisivanju ugovora o koncesiji sa izabranom zajednicom ponuditelja temeljem Odluke Grada Varaždina iz ožujka 2013. kako bi se problem baliranog varaždinskog otpada što prije počeo rješavati", poručuju iz C.I.O.S-a. Tvrde da je najracionalnije i ekološki najprihvatljivije rješenje da se balirani otpad prije konačnog odlaganja prethodno obradi u postrojenjima za mehaničku i biološku obradu otpada, tj. u MBO postrojenju u Brezju u blizini lokacije bala. MBO obradom otpad bi se obradio u skladu s propisima i direktivama EU, s obzirom da se otpad, temeljem odredbi Zakona o održivom gospodarenju otpadom, treba prethodno obraditi prije bilo kojeg postupka zbrinjavanja, pa tako i prije termičke obrade, kažu, koja se u medijima spominjala kao preferirano rješenje od strane nadležnih institucija. "Ako bi se balirani miješani komunalni otpad obradio u MBO postrojenjima, vrijedna svojstva baliranog otpada bi se mogla iskoristiti u materijalne i energetske svrhe prije bilo kojeg postupka zbrinjavanja odnosno odlaganja.

Ministar sve znao
" Tvrde i da su početkom travnja upoznali Zmajlovićevo Ministarstvo u neodgodivost provođenja analize predmetnih bala, da bi se utvrdilo njihovo stanje. "Analizom bala utvrdilo bi se koja količina baliranog otpada je u takvom stupnju biološke razgradnje i kontaminiranosti materijala, da bi se, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom, trebalo pristupiti postupku odlaganja otpada. Preostali balirani otpad bi se, sukladno redu prvenstva gospodarenja otpadom temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, obradio u MBO postrojenjima", zaključuju iz C.I.O.S.-a. Poništeni tender bio je  procjenjen na 137 milijuna kuna (bez PDV-a), pa je posao koji se smiješio stranim spalionicama na izvjesno vrijeme storniran. Što se DKOM-a tiče, on je uvjeren da je došlo do povrede niza pravila iz okolišnih propisa kao i načela javne nabave, počevši s načelom ekonomičnosti, a zaključno s time da je gospodarenje otpadom obveza jedinice lokalne samouprave i Fond nije nadležan, uz puno uvažavanje činjenice da je Grad Varaždin već odabrao koncesionara. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

pa za razliku od vas koji BALE možete prodati

mi u Zagrebu imamo Brdo smeća koji svaki dan raste, a uopće se ništa ne radi na njegovom smanjivanju

slučajno je iznad zagrebačke vodospreme i vodozaštičenog područja

Smrdi nesnosno, a gradonačelnik otvara ludnicu i viče KAK DELA.

Glavni problem je kaj suhe grane nisu obrezane.

To je tako kada političari smeće (doslovno) koriste za svoje osobne okršaje. Na kraju svi završimo u smeću (doslovno). No, nije mi žao, imali su varaždinci na posljednjim lokalnim izborima prihvatljivu alternativu, ali su izabrali ovo. Tko im je kriv. Disclamer: i ja sam varaždinac.

New Report

Close