Fond još u zraku, no Gorecki već traži poduzetnike

Autor: Ksenija Puškarić , 31. siječanj 2013. u 13:45
Johan Gorecki, pokretač Globe foruma/PIXSELL

Dok ne osnuje venture capital fond u Hrvatskoj, švedski poduzetnik Johan Gorecki dobre ideje financirat će novcem iz fondova iz Slovenije i Poljske.

Iako je u prosincu prošle godine najavljeno da švedski poduzetnik Johan Gorecki, jedan od osnivača Skypea, osniva fond za rizični kapital u Hrvatskoj, na tome se još radi.

No, njegov Globe forum s Meta grupom već po Hrvatskoj traži nove poduzetničke ideje u koje su spremni uložiti novac. Tu informaciju Poslovnom dnevniku potvrdila je Anita Tregner-Mlinarić, koordinatorica aktivnosti u Hrvatskoj pri Meta grupi, rekavši ipak kako su pripreme za pokretanje fonda u punom jeku."Domaćim poduzetnicima koji su spremni dokazati da je njihova ideja o održivosti ekosustava ili iz čistih tehnologija dobra i financijski održiva dostupna su sredstva iz postojećih fondova Meta grupe iz Slovenije i Poljske", kaže ona i dodaje da je Meta grupa dio Zernicki Meta Venturesa, međunarodne mreže investicijskih fondova vrijedne 200 milijuna eura. "I Globe forum i Meta grupa imaju na raspolaganju 400 milijuna eura za financiranje poduzetničkih ideja diljem svijeta. Iako je dio tih sredstava već dostupan u Hrvatskoj, primarna je ideja da budući fond, koji bi bio spoj venture capitala i private equityja, vrlo brzo nađe svoje investitore u Hrvatskoj. Tek kada se pronađu investitori, a bit će javni natječaj i prema Europskoj banci za obnovu i razvoj, mirovinskim fondovima i drugima, definirat će se straterija ulaganja", objašnjava Tregner-Mlinarić.

Većina investicija bit će usmjerena na sektore obnovljive energije, energetske učinkovitosti te na gospodarenje otpadom. Prema najavama, neće biti namijenjene samo klasičnim IT poduzetničkim idejama. Hrvatski partner Globe foruma i Meta grupe je Hamag Invest, a kako kaže ravnatelj Darko Liović, ta će institucija pružati svu institucionalnu podršku."Mi jedino nećemo biti u funkciji traženja kapitala, tu zadaću odradit će njihova strana", kaže Liović.O svim daljnim akcijama odlučit će Johan Gorecki, koji će idućega tjedna posjetiti Hrvatsku, a stiže i Luigi Amati, predsjednik uprave Meta grupe i potpredsjednik Europske mreže poslovnih anđela. 

Komentirajte prvi

New Report

Close