Fokus na održivom rastu i ulagačkoj klimi

Autor: Jadranka Dozan , 13. ožujak 2019. u 22:00
Premijer Andrej Plenković i Cyril Muller iz Svjetske banke/Patrik Macek/PIXSELL

Predani smo nastavku pružanja podrške Hrvatskoj u stvaranju uključivog društva, poručili su iz SB.

U 25 godina partnerstva Hrvatske i Svjetske banke podrška je SB sezala od poslijeratne obnove do članstva u Europskoj uniji.

S ciljem potpore gospodarskom razvoju i jačanju konkurentnosti Hrvatske ta je grupacija dosad osigurala više od pet milijardi eura, pomogla je u implementaciji više od 80 projekata, a izradila je i više od 300 studija, istaknuo je potpredsjednik Svjetske banke za Europu i srednju Aziju Cyril Muller na obilježavanju godišnjice partnerstva. U smislu financiranja raznih projekata Hrvatska je danas više okrenuta fondovima EU i institucijama Unije i utoliko je okvir suradnje sa Svjetskom bankom danas drukčiji nego prije, ali njezina uloga ostaje značajna.

U idućih pet godina ta suradnja i partnerstvo bit će ponajprije usmjereni na pitanja podizanja potencijalnog rasta gospodarstva.

 

5 mlrd.

eura dosad je za Hrvatsku osigurala Svjetska banka

  "Banka nastavlja podržavati projekte modernizacije luka, cesta i autocesta, željezničkih tvrtki, zdravstvenog i mirovinskog sustava, rekao je Muller ističući i suradnju i pomoć u identifikaciji prilika za rast i razvoj u slabije razvijenoj regiji Slavonije, Baranje i Srijema, kao i podršku u pripremama za novu nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine. 

"Potpuno smo predani nastavku pružanja podrške Hrvatskoj u stvaranju uključivog društva u kojem zajednice, tvrtke i regije mogu napredovati u korist svih građana, u kojem javne ustanove pružaju učinkovite i pravovremene usluge i u kojem su bogati prirodni resursi očuvani te korišteni na održiv način", objašnjava Muller". Predsjednik Vlade Andrej Plenković, pak, vjeruje da će novi petogodišnji okvir suradnje osigurati savjetodavnu pomoć u provedbi naših reformi, ali i nastavak financiranja projekata usmjerenih na smanjenje regionalnih i društvenih nejednakosti te poboljšanje konvergencije i sustizanje drugih partnera u EU.

Aktualni program suradnje sa SB uključuje i podršku IFC-a kroz osiguravanje ulaganja u financijski sektor, poljoprivredno poslovanje, turizam, obnovljivu energiju, maloprodaju i proizvodnju. U novom okviru za partnerstvo, pak, ministar financija Zdravko Marić podcrtava podršku za jačanje javnih institucija i poboljšanje poslovnog okruženja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close