Fleet rent-a-car za dvije-tri godine imat će zelenu flotu

Autor: Božica Babić , 30. rujan 2014. u 22:00
Krešimir Dobrilović, Fleet rent-a-car/D. Puklavec/PIXSELL

Novac za projekt koji potpisuju s tvrtkom CO2Cut tražit će u grant shemi Obzor 2020.

Polovicu našeg voznog parka danas čine vozila koja ne onečišćuju okoliš, cilj nam je za dvije-tri godine imati kompletnu flotu s ekopredznakom, rekao je u utorak direktor Fleet rent-a-cara Krešimir Dobrilović i najavio projekt koji supotpisuju s tvrtkom CO2Cut.

Tko unajmi drugi tip vozila, bit će mu ponuđena opcija doniranja sredstava koja će biti korištena za financiranje ekoloških projekata i kompenzaciju emisija CO2 na poljoprivrednom zemljištu i šumama. Novac za projekt namjeravaju tražiti i u okviru grant sheme Obzor 2020. Prateći svjetske inovacije, a s ciljem kompenziranja vlastitog ekološkog otiska, Fleet predvodi međunarodni konzorcij za izradu studije izvodljivosti i financiranje prvog Smart Agriculture projekta u Hrvatskoj.

Poljoprivredno zemljište obrađivalo bi se na način da se veće količine ugljika i hranjivih tvari zadrže na oranicama i u biomasi. Projekt će biti certificiran vodećim ugljikovim Gold standardom.Uz Fleet i CO2Cut inicijativu podupiru hrvatski Institut za primijenjenu ekologiju Oikon, londonski start-up Agrisolum s inovativnom primjenom NASA-ine tehnologije daljinskog praćenja vlage i ugljika u tlu te Carbon Solutions Global, koji je u Mađarskoj proveo Clear Plate projekt na 150.000 hektara. Po tom modelu planiraju provoditi aktivnosti i na hrvatskim oranicama i šumama. Dobrilović i direktor CO2Cut-a Roman Danko pozivaju i ostale lokalne kompanije na uključivanje u projekt.    

Komentirajte prvi

New Report

Close