Fižulić u paklu predstečaja, za vrat mu sjeo i DORH

Autor: Suzana Varošanec , 03. veljača 2016. u 11:26
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Nekadašnji vlasnik Magme vjerovnicima jamči vlastitom imovinom pa mu u najgorem scenariju prijeti i osobni stečaj.

S prijedlogom za otvaranje stečajnog postupka zagrebačke Magme koji je zbog pet tisuća duga podnijela jedna bivša zaposlenica na temelju pravomoćne presude, uz dokaze o vjerojatnosti tražbine, kao i o postajanju stečajnog razloga, Trgovački sud u Zagrebu ipak neće imati puno posla jer će Magma dug platiti. To znači i da oko 140 vjerovnika, koji su sa svojim tražbinama u iznosu od 232 milijuna kuna ušli u temeljni kapital Magme, ako su se kao većinski vlasnici eventualno zabrinuli, sad može odahnuti.

No, ovaj predstečajni dužnik i dalje ima rizike koji proizlaze iz činjenice da još nije u potpunosti realizirana njegova predstečajna nagodbu, i to unatoč činjenici što je ona već gotovo dvije godine pravomoćna. U usporedbi s takvim brigama navedeni stečajni prijedlog prava je 'kamilica', a da je riječ o nebitnoj epizodi za poslovanje tvrtke, potvrdio nam je i Goranko Fižulić, bivši većinski vlasnik Magme te direktor koji i dalje vodi tvrtku. Kako nam je trenutnu situaciju slikovito pojasnio sam Fižulić, zbog krupnih problema s realizacijom sklopljene nagodbe proživljava pravi predstečajni pakao. Pitanje je bi li se uopće odlučio za predstečaj da je znao što slijedi. Fižulić je naime izgubio sve a vjerovnicima jamči svojom osobnom imovinom i u najgorem slučaju čitava bi ga priča mogla stajati osobnog bankrota.

Magminim mukama kumuje smao jedan vjerovnik, a to je Ministarstvo financija. Navodno isti problem muči stotine manjih tvrtki, koje su također formalno uspješno okončale predstečajni postupak pravomoćnim nagodbama na sudu, ali zbog defekta u pogledu otpisivanja prioritetnih tražbina, što ide na teret MF-a, iako su dio nagodbe, ovaj resor blokira njezinu provedbu. Samu činjenicu da Magmi od navedenog prijedloga ne prijeti stečaj pokazala je i promtna 'istraga' Zagrebačke burze. Naime, neposredno po objavi stečajnog prijedloga, burza je zatražila Magmino očitovanje, a kako je riječ za investitore o cjenovno osjetljivoj informaciji, ističući tu činjenicu u kratkom dopisu, ekspresno je reagirao i sam Fižulić.

Magma d.d. ne raspolaže informacijom o navedenoj tražbini vjerovnika, a ukoliko ona i postoji biti će podmirena, pa navedeni zahtjev smatramo neutemeljenim", piše Fižulić. U telefonskom razgovoru, pak, Fižulić je pojasnio je da ovu tražbinu nemaju u evidenciji, ali i da se iznos od pet tisuća i dvjesto kuna tiče dijela otpremine, koji će Magma podmiriti. Što se tiče radničkih tražbina, one su prije predstečaja iznosile 15-ak milijuna kuna, te je kako doznajemo već podmiren jedan dio. U Magminim knjigama trenutno se vode još dva vjerovnika, a to su Ministarstvo financija i Zagrebačka banka, koji ukratko zbog nagodbe čine jedan paket.  

Dok su svi vjerovnici u skladu s nagodbom već podmireni i svoje su tražbine upisali u temeljni kapital, Ministarstvo financija kao ključni vjerovnik, bez kojeg se ne može riješiti niti odnos s navedenom bankom, sve blokira, uključujući i žiroračun Magme koji je oko 450 dana u blokadi, što znači da tvrtka nije imala niti jednog dana za normalno poslovanje nakon sklopljene nagodbe. Što je zapravo po nagodbi trebalo, proizlazi iz dostupnih podataka ovog postupka te potpisane nagodbe, a po tome je Ministarstvo financija preuzelo obvezu otpisati oko 50 milijuna kuna tražbina prema Magmi, te preostalih oko 25 milijuna obveza – poreza, ali i spornih doprinosa, koje Magma u režimu grace perioda godine dana obročno pomiruje kroz rok od četiri godine.  

No, Ministarstvo financija nije proknjižilo predstečajnu nagodbu, što znači da nije izvršilo dogovorene stavke. Sve je i službeno pokušano da se to spriječi, no na kraju nije pomogla ni žalba Visokom trgovačkom sudu koji je prije godinu taj slučaj stavio ad acta, navodeći da se žalba vjerovnika "Republika Hrvatska, Ministarstvo financija" odbacuje jer nije pravodobno podnesena. Rat između države i Magme time nije okončan, a kad će to biti, kao i kakvo će rješenje donijeti – nepoznanica je. Indikativnim za ovaj slučaj moguće je i aktualiziranje jednog kaznenog predmeta z 2011. godine, iz nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

 Ukratko, u dopisu Fini poslanome prije dva mjeseca zagrebački ODO tvrdi da provodi izvode "u cilju utvrđivanja okolnosti dokapitalizacije Magme tijekom 2010. godine za iznos od 19.007.110 kuna, te određenih poslovnih odnosa između društva Tido doo i Magma dd.". Tužitelji traže očitovanje Fine, a s obzirom da je nad Magmam otvoren predstečajni postupak, i nekoliko dokumenta: to su izvješće o financijskom stanju i poslovanju dužnika, revizorsko izvješće u kojem je ovlašteni revizor dao mišljenje i temelj priznate tražbine društva Tido. Inače, riječ je o tvrtki koja je završila u stečaju jer je nekretninama jamčila za obveze Magme, s kojom je bila povezana. No, u njihovu međusobnom odnosu, kako tvrde izvori bliski Magmi, nema ničega spornoga, a to je navodno poreznim nadzorom utvrđeno još 2012.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Fižuliću ljudino. Veliki poduzetnik i vizionar kakvoga se rijetko sreće na ovim prostorima.

Treba ovog genijalnog poduzetnika odmah pitati za veliki interview u kojemu bi podjelio mudrost i svoja napredna razmišljanja s nama smrtnicima!

New Report

Close