Fitch: Trošak po franku za Zabu oko 1,8 mlrd. kuna

Autor: Jadranka Dozan , 20. rujan 2015. u 22:01
Zaba bi ceh dobrim dijelom pokrila iz zarade/Davor Puklavec/PIXSELL

‘Slučaj švicarac’ u Fitchu ponajprije promatraju kroz snažne kapitalne amortizere.

Trošak Vladina modela konverzije s otpisom dijela glavnice po kreditima vezanim uz švicarski franak za Zagrebačku banku bi mogao biti oko 1,8 milijardi kuna, procjena je rejting agencije Fitch.

Već godinama ona ocjenjuje (i) Zabu pa se već u petak oglasila i osvrtom na 'slučaj franak'. Procjenu ceha za najveću banku u Hrvatskoj temelje, kažu, na njezinu udjelu u ukupnim stambenim CHF kreditima (23%) te pretpostavci ravnomjerne distribucije troška (u prosjeku 25% smanjenja glavnice). Drže da bi se kod Zabe ceh u dobroj mjeri mogao pokriti iz zarade koja bi, prema polugodišnjem rezultatu, inače dosegnula 1,3 milijarde. Uz takve procjene očekuju umjeren pad stope adekvatnosti kapitala s visokih 22,8 posto sredinom godine.

I na razini cijelog bankarskog sustava Fitch apostrofira snažne kapitalne jastuke hrvatskih banaka za amortiziranje pada stope adekvatnosti za 3,8 postotnih bodova. Postojeći rejting Zabe (BBB-, uz negativan outlook) dijelom, kažu, odražava potencijalnu podršku Unicredita kao matične banke, ali je istodobno ograničen državnim rejtingom. Iako i u Fitchu napominju 'pravne izazove' vezane uz plan konverzije, njihov je fokus ponajprije sigurnost investitora/kreditora, odnosno, uži je i naglašenije tehnički nego kod institucija koje se bave širim ekonomskim rizicima i posljedicama.

Tako npr. ističu da će složeni proces konverzije s obzirom na kratke rokove biti i operativni izazov. A mada konverzijom u eure ne nestaju valutni rizici, to je ipak referentna valuta u HNB-ovu održavanju tečaja kune pa bi konverzija mogla pomoći stabiliziranju rastućeg udjela loših kredita. No, i Fitch naglašava da se bez značajnijeg gospodarskog oporavka najproblematičniji dužnici time neće 'izliječiti'. 

Kazna ili usluga

Budimir o agentima banaka

Oni koji najviše galame na banke na kraju će ispasti najveći zaštitnici njihovih interesa, izjavio je Josip Budimir, ekonomski strateg HSLS-a, o 'zakonu o švicarcu'. Ta će se katastrofalna odluka, kaže, na kraju pokazati dobrom samo za banke. Zbog pravnog nasilja koje država provodi pruža im se sjajna prilika da od iste te države (poreznih obveznika) naplate sav trošak primjene tog modela. I ujedno se izvuku iz neugodne situacije rizične naplate po CHF kreditima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close