Fiskalni odbor prvi put dobiva ‘profi’ predsjednika

Autor: Jadranka Dozan , 20. siječanj 2019. u 22:00
Grozdana Perić još kratko na čelu Povjerenstva/Patrik Macek/PIXSELL

Kandidati za budućeg šefa Povjerenstva za fiskalnu politiku za prijave imaju rok od 15 dana.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku uskoro će dobiti novog predsjednika, a slijedom novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti ta funkcija prvi put podrazumijeva puni profesionalni angažman.

Odbor za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora u petak je objavio poziv za podnošenje kandidatura. Zainteresirani za mjesto predsjednika Fiskalnog povjerenstva imaju rok od 15 dana za prijave, nakon čega će nadležni saborski odbor s onima koji ispunjavaju uvjete obaviti intervjue i potom predložiti Saboru imenovanje. Novi zakon stupio je na snagu početkom godine, a njegovo donošenje s ciljem jačanja neovisnosti tog tijela potencirala je i Europska komisija.

Predsjednik Povjerenstva po novom ima status dužnosnika u smislu propisa o sprječavanju sukoba interesa te pravo na plaću u visini plaće potpredsjednika Državnog izbornog povjerenstva. 

Uz odgovarajuću visoku stručnu spremu, od kandidata se traži i najmanje osam godina iskustva u struci u području javnih financija, makroekonomije i ekonomske politike i računovodstva, kao i da najmanje tri godine nije član političke stranke. Natječajne propozicije očito će suziti krug pretendenata za taj dužnosnički mandat. On pak traje pet godina, kao i ostaloj šestorci Povjerenstva koja, međutim, ostaje u statusu vanjskih, a bira se po ključu pripadnosti stručnim institucijama koje ih i predlažu. T

ako će i nadalje u Povjerenstvu biti članovi iz Državnog ureda za reviziju, Instituta za javne financije, Ekonomskog instituta, HNB-a te ekonomskih i pravnih fakulteta. Među glavnim zadaćama Povjerenstva je razmatranje i procjena rizika primjene fiskalnih pravila, praćenje ispunjavanja preporuka Vijeća EU u vezi s proračunskim manjkom i javnim dugom te davanje mišljenja Vladi o privremenom odgađanju primjene fiskalnih pravila. 

Komentirajte prvi

New Report

Close