Fiskalne blagajne: U ovom gradu zabilježeno je najviše prekršaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. siječanj 2013. u 15:29
Arhivska fotografija, ilustracija, Photo: Marko Culjat/VLM/PIXSELL

Inspektori Porezne uprave obavili su u utorak prvi nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je pokazao da relativno najviše prekršaja ima u Gospiću, dok u jučerašnjem nadzoru u Varaždinu i Požegi nije zabilježen niti jedan prekršaj.

 Inspektori Porezne uprave obavili su u utorak prvi nadzor primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji je pokazao da relativno najviše prekršaja ima u Gospiću, dok u jučerašnjem nadzoru u Varaždinu i Požegi nije zabilježen niti jedan prekršaj.

Prema danas objavljenim podacima Porezne uprave, jučer, prvog dana nadzora, 392 inspektora obavila su 1.530 nadzora kafića u centrima 20 gradova – sjedišta županija, a utvrđene su 133 nepravilnosti odnosno nepostojanje fiskalne kase, što je 8,7 posto od ukupnog broja nadzora.

Relativno najviše nepravilnosti bilo je u Gospiću – 33,3 posto, pri čemu su nepravilnosti nađene u osam od 24 nadzora.

Slijede Čakovec i Koprivnica s 28,5 posto pri čemu je u Čakovcu u 21 nadzoru utvrđeno šest nepravilnosti, a u Koprivnici u sedam nadzora dvije.

Najviše nadzora 80 je inspektora obavilo u Zagrebu, u 315 nadzora u 58 slučajeva utvrdili su da kafići nemaju fiskalne kase, što je udio 18,4 posto.

U Krapini je takvih kafića bilo 11,7 posto, a Bjelovaru 11,1 posto.

Najbolje stanje je u Varaždinu i Požegi gdje u kafićima koje su inspektori posjetili nije bilo nijednog bez fiskalnog uređaja, pritom su u Varaždinu provedena 34, a u Požegi 20 nadzora.

Relativno visok stupanj pridržavanja zakona zabilježen je i u ugostiteljskim objektima u Rijeci i Karlovcu, gdje su u po 155 nadzora pronađene nepravilnosti u po četiri objekta, a u Zadru u 125 nadzora bila su također četiri prekršitelja. U Šibeniku pak u 27 nadzora nađen je jedan prekršitelj, a u Splitu u 35 nadzora dva.

Porezna uprava najavljuje da će s nadzorom nastaviti do petka, 11. siječnja.

Onima kod kojih su utvrđene nepravilnosti inspektori su dali rok od dva dana da ih uklone odnosno uvedu fiskalni uređaj, a ako to ne učine, što će biti provjereno u petak, slijedi pečaćenje poslovnih prostora i to već u petak. Isto tako, ako obveznik ne uvede fiskalni uređaj riskira optužni prijedlog, zabranu obavljanja djelatnosti i naplatu kazne od pet tisuća kuna.

Prema podacima Porezne uprave, od 27. prosinca prošle godine kada je Porezna uprava obveznicima fiskalizacije u prvoj fazi omogućila pristup produkcijskoj okolini sustava fiskalizacije, do danas u deset sati, sustav je zaprimio 31.520.523 zapisa za račun od 12.793 različitih OIB-a, te 57.589 zapisa poslovni prostor od 12.320 različitih OIB-a.

Od 1. siječnja u nula sati do danas u deset sati sustav je zaprimio 27.555.206 zapisa za račun od 12.739 različitih OIB-a, te 26.100 zapisa za poslovni prostor od 8.051 različitih OIB-a.

Porezna uprava naglašava da od početka produkcijskog rada do danas nije bilo prekida u radu sustava fiskalizacije niti je sustav radio otežano na bilo koji način.

Komentirajte prvi

New Report

Close