Fiskalne blagajne i u liječničkim ordinacijama

Autor: Poslovni.hr , 29. ožujak 2013. u 11:34
Guliver/Thinkstock

Nejasnoće oko fiskalizacije u zdravstvu postoje u slučaju onih liječničkih ordinacija koje uz privatnu praksu imaju i ugovor s HZZO-om.

Liječničke ordinacije u privatnoj praksi od 1. travnja postat će obveznici fiskalizacije, piše Novi list. Isto očekuje i veće privatne ustanove, poput privatnih poliklinika na koje se zakon o fiskalizacije primjenjuje od 1. srpnja. Privatnu praksu u prvom slučaju Zakon o fiskalizaciji tretira kao samostalnu djelatnost zdravstvenih djelatnika koji su kao takvi bez iznimke obveznici fiskalizacije.

Većina privatnih ordinacija spremno će dočekati fiskalizaciju za koju su uz odgovarajući informatički program koji uglavnom svi imaju od ranije, trebali od Fine dobiti certifikat za fiskalizaciju, a iako mnogi smatraju da će uvođenje fiskalizacije u privatne ordinacije također povećati porezne prihode, u neslužbenim razgovorima s privatnicima može se doznati da gotovo svi pacijenti danas zahtijevaju račun, unatoč tome što na temelju takvih računa više nema poreznih olakšica, piše Novi list. Osim toga, tu je i kartično poslovanje koje – dijelom zahvaljujući recesiji – danas primjenjuje većina privatnih ordinacija.

Nejasnoće oko fiskalizacije u zdravstvu, međutim, postoje u slučaju onih liječničkih ordinacija koje uz privatnu praksu imaju i ugovor s HZZO-om. Prema članku 5. Zakona o fiskalizaciji, obveznici fiskalizacije nisu, primjerice, izabrani liječnici koji naplaćuju dio usluge do pune cijene, a Hrvatska liječnička komora još je početkom godine Ministarstvu financija poslala upit gdje se među ostalim postavlja pitanje što je ostalim zdravstvenim uslugama koje izabrani liječniik u mreži javne zdravstvene djelatnosti kao ostale usluge može naplatiti korisnicima, navodi list.  

Komentirajte prvi

New Report

Close