Fiskalizacija povećala prihod ugostitelja za trećinu

Autor: Marija Crnjak , 28. listopad 2013. u 10:36
Dubrovnik - Nocna vreva u Gradu, kafici i restorani na Stradunu puni. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

U osam mjeseci 2013. godine ostvareno je 10,9 posto više prihoda u turističkim djelatnostima nego u istom razdoblju lani.

Prema podacima Porezne uprave, u osam mjeseci 2013. godine ostvareno je 10,9 posto više prihoda u turističkim djelatnostima nego u istom razdoblju lani. Ukupni financijski prihodi u djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te u djelatnosti putničkih agencija i organizatora putovanja iznosili su u tom periodu 17,932 milijardi kuna.

„Svi relevantni pokazatelji, pod čime podrazumijevamo rezultate turističkog prometa, broj novozaposlenih te prihode od turizma prema podacima Porezne uprave i HNB-a, govore nam kako je 2013. godina bila uspješna te pokazuju snagu turističkog sektora. Već sada mogu potvrditi kako očekujemo da će ove godine ukupni prihodi od turizma biti veći za dva do tri posto u odnosu na prošlu godinu“,  rekao je ministar turizma Darko Lorencin.  

Gledajući po kategorijama, ukupno su pravne i fizičke osobe u prvih osam mjeseci ostvarile u djelatnosti pružanja smještaja u hotelima i sličnim objektima 7,881 milijardu kuna prihoda (+5,3 posto), u kategoriji kampova i prostora za kampiranje 272,031 milijuna kuna prihoda (+12,8 posto), u djelatnosti restorana i ostalih objekata za pripremu i usluživanje hrane 3,163 milijardi kuna (+32,2 posto), u djelatnosti pripreme i usluživanja pića 2,743 milijarde kuna (+32,2 posto) te u kategoriji turoperatora 303,600 milijuna kuna prihoda (-2 posto). Posebno je zanimljiv porast financijskih rezultata restorana i kafića, s obzirom na uvođenje fiskalnih blagajni.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Fiskalizacija već samoj po logici stvari ne bi smjela imati nikakav utjecaj na BDP. Ni pozitivni ni negativni.

Po metodologijama određivanja BDP-a, pogotovo u dijelu u kojemu se crno zarađeni novac preljeva u legalnu potrošnju, procjene BDP-a zapravo pokrivaju gotovo kompletnu sivu i crnu ekonomiju. Jedini način da se na crno zarađeni novac ne evidentira u BDP-u je da se isključivo i u potpunosti troši na crnom tržištu.

Nemojte biti naivni – lažu.
Pa trošak fiskalizacije je bio više od miliarde i to iz uvoza.
Kada bi bila to istina , što brabonjaju nebi BDP bio osmi (8) kvartal u minusu.
Čak je i vlada Jadranke Kosor uspjela napraviti tri kvartala BDP u plusu .
Nema nama pomoći.

Krčmilo se po krčmama, dok se krčmit moglo.[emo_zloban]

New Report

Close