Fiskalizacija postaje hrvatski izvozni adut

Autor: Bernard Ivezić , 10. listopad 2014. u 13:10
Premijer Milanović s IBM-ovim glavnim direktorom za javni sektor Chuckom Proweom/IZVOR: VLADA RH

APIS IT i američki informatički div potpisali memorandum o suradnji na prodaji hrvatskog rješenja za fiskalizaciju.

Zasad jedini konkretan plod prošlotjedne IT turneje premijera Zorana Milanovića po SAD-u napokon je javno dostupan. Memorandum o razumijevanju između APIS IT-a i IBM-a Hrvatska, ako izuzmemo činjenicu da se mogao potpisati i u Hrvatskoj, a ne u New Yorku, otvara državnoj tvrtki za informatizaciju javne uprave novi kanal za izvoz vlastitog softvera.

U memorandumu se navodi da je APIS IT razvio učinkovito rješenje za fiskalizaciju. Za IBM se navodi ima financijska rješenja za javni sektor i da je s APIS IT-om spreman podjeliti svoju ekspertizu. Čelnik APIS IT-a Hrvoje Somun, IBM-a Hrvatska Damir Zec i šef IBM-a za srednju i istočnu Europu David La Rose, koji su potpisali dokument, u njemu dodaju da on niti jednu stranu ne obvezuje. Hrvoje Somun, međutim, u telefonskom razgovoru ističe da unatoč tome ima velika očekivanja."Već su nas posjetili stručnjaci iz IBM-a koje zanima kako uključiti naše rješenje za fiksalizaciju u njihov prodajni portfelj, a cilj je da nam takvi globalni partneri postanu važan izvozni kanal", kaže Somun. Dodaje da su o tome razgovarali također s HP-om i Oracelom te da niti s jednom kompanijom suradnja neće biti ekskluzivna. Čelnik APIS IT-a pojašnjava da to znači i da su otvoreni za izvoznu suradnju s većim hrvatskim tvrtkama.

"Važno nam je jedino da su te tvrtke izravno prisutne na određenom tržištu, da tamo imaju klijente u javnom sektoru te da nam mogu pomoći da potencijalnom klijentu predstavimo svoje rješenje. Prodaja sustava poput fiskalizacije znači da vam je potencijalni klijent ministarstvo financija i tu je prodajni proces vrlo zahtjevan", kaže Somun. Dodaje da je IBM največi dobavljač APIS IT-a, koji u pravilu radi softversku i drugu sličnu podršku Ministarstvu financija Borisa Lalovca, ali da je IBM u sličnoj situaciji i u drugim zemljama svijeta."Ta tvrtka i u nizu ministarstava financija europskih zemalja drži i do 90 posto IT infrastrukture što olakšava pristup potencijalnim kupcima", kaže Somun. Pojašnjava da APIS IT pokušava i sam raditi prodaju u inozemstvu. No, nailazi na brojne izazove. Lani je tako APIS IT trebao imati prvi izvozni posao s rješenjem za fiksalizaciju, ali je prilika ugašena."Bili smo spremni predati svoju ponudu za fiskalizaciju u Srbiji, ali je naručitelj povukao tender", kaže Somun. Navodi da su sa srpskim ministarstvom financija ostali u dobrim kontaktima i da su oni i dalje jedan od najizglednijih kupaca.

Drugi vrlo izgledni kupac je češko Ministarstvo financija."Tržište za naše rješenje je vrlo veliko, jer su mnoge zemlje EU shvatile da imaju problema s manipulacijama u prometu gotovinom te da je Hrvatska to uspješno rješila kroz sustav koji svakom računu u realnom vremenu dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj", kaže Somun. Uz to, za Somun navodi da su sa potencijalnim partnerima zainteresirani prodavati i druga APIS-ova rješenja poput carinskog sustava. Ističe da Hrvatska, kao posljednja zemlja koja je pristupila EU, ima najbolje razvijen softverski sustav za podršku carini."Takav sustav zanimljiv je svim budućim članicama EU od BiH i Srbije preko Makedonije nadalje", kaže Somun. Ističe da je upoznat s tim da su se otvorile i prodajne prilike u Africi u Gani i Nigeriji, koje također traže fiksalizaciju."Zato i tražimo partnere jer teško da bi itko u Hrvatskoj imao razumijevanja kada bih kao direktor jedne javne tvrtke poslao svoje prodavače na dva tjedna u Afriku da ispitaju te prilike", kaže Somun.

Kakva očekivanja APIS IT ima od IBM-a najbolje oslikava nedavno priopćenje središnjice te korporacije koja se pohvalila da je u Hrvatskoj zahvaljujući APIS IT-u napravila prvi svjetski pilot projekt m-Vlade. IBM je medije je izvjestio da je APIS-u isporučio svoje najnovije računalo "mainframe IBM zEnterprise z12EC 703". Pri tome je naveo kako je za Hrvatsku to pomak od e-Vlade k m-Vladi, odnosno od elektroničke javne uprave ka mobilnoj upravi. Slično tome sada od IBM-a očekuje APIS IT.

"IBM je radio s hrvatskom vladom na strategijama e-Vlade i m-Vlade, a kroz partnerstvo s APIS-om uveli smo infrastrukturu koja omogućuje da se velike količine podataka obrađuju pouzdano i sigurno", pohvalio se Damir Zec, direktor tvrtke IBM Hrvatska.

Komentari (16)
Pogledajte sve

Nisam znao za Makedoniju i Srbiju ali sam znao za BiH…
Neprocjenjivo je vidjeti facu političara koji misli da je otkrio Ameriku

Za lika iz IBMa ovo je business as usual…to je istreniran osmjeh..uostalom on se i ima zbog čega smijati i veseliti
Dok je ovaj ovdje naš blago tupog pogleda…

Nisam znao za Makedoniju i Srbiju ali sam znao za BiH…
Neprocjenjivo je vidjeti facu političara koji misli da je otkrio Ameriku

Za lika iz IBMa ovo je business as usual…to je istreniran osmjeh..uostalom on se i ima zbog čega smijati i veseliti
Dok je ovaj ovdje naš blago tupog pogleda…

Najlakše je bit žandarm i kao krpelj pijuckat tuđu krv.
Treba nešto i stvarat, a za to treba nešto i znat.

Fiskalizacijom su uspješno nastavili uništavati Hrvatsko gospodarstvo.

Hvale se uspjehom a naplaćuju poreza sve manje – miliarde manje !

Računajte da su samo miliarde platili za uvođenje fiskalizacije.

I investitori su morali potrošiti miliarde za softer i hardver uglavnom iz uvoza , pa je zbog toga Milanović smio preko Bare.

New Report

Close