‘Fiskalizacija tržnica napravit će od nas socijalne slučajeve’

Autor: Agencija VLM , 24. lipanj 2013. u 15:45
Photo: Dominik Grguric/PIXSELL

Prvi mjesec fiskalizacije znači troškove od minimalno 800 kuna, ali najveći je problem što zakonodavstvo i uvjeti rada na tržnicama nisu prilagođeni tome

Uvođenje fiskalizacije na tržnice, što je najavljeno od 1. srpnja, bit će zadnji čavao u lijes velikog broja tržnica u Hrvatskoj i početak njihovog zatvaranja. Rečeno je to na današnjem mirnom prosvjedu na vukovarskoj gradskoj tržnici čiji su korisnici u znak prosvjeda odlučili da dva dana neće raditi.

– Ovo zaista nema smisla i nitko od nas ne vidi razloga za ovako nešto. Uostalom, fiskalne blagajne nigdje na tržnicama u EU ne postoje pa zašto bi onda postojale i u Hrvatskoj, rekla je Branka Matthaus ispred organizatora prosvjeda u Vukovaru. Tvrdi da prvi mjesec fiskalizacije znači troškove od minimalno 800 kuna, ali da je ipak najveći problem što zakonodavstvo i uvjeti rada na tržnicama nisu prilagođeni tome.

– Prvoga mjeseca pola obrta će biti zatvoreno dok će ostali svoje obrte zatvoriti u narednih par mjeseci jer jednostavno neće moći raditi. Pri tome ljudi trebaju znati da mi nismo protiv uvođenja reda i strožih kontrola. Tražimo samo da nam se omogući da radimo a to se na ovaj način ne čini. Ne vidimo koristi u fiskalizaciji tržnica jer ćemo svi mi ubrzo pasti na teret države. Naime, biti ćemo na Zavodu za nezaposlene, socijalni slučajevi, tražiti razne naknade i slično. Nije nam jasno kome to treba, ističe Matthaus. Na nelogičnosti oko fiskalizacije hrvatskih tržnica ukazuje i Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.

– Mjesecima pokušavamo dogovoriti razgovore s ministarstvom financija, ali ne ide. Niti ne odgovaraju na naše upite. Oni ne razdvajaju rad na štandovima tržnica i onaj rad u shopping centrima što dovoljno govori koliko ne razumiju problematiku. Nisu riješili ni zakonski sve. Ne znam kako će se te blagajne ponašati na minus 20 ili plus 40 stupnjeva Celzijevih. Svaki raniji odlazak ili nedolazak na tržnicu se mora prijavljivati i slično. To je samo dio problema o kojima oni nisu razmišljali. Bolje da se pozabave raznim parafiskalnim nametima kojih je trenutno 572, kaže Pervan napominjući da je krajem prošloga tjedna na samo jednoj zagrebačkoj tržnici štandove otkazalo 20 tvrtki od kojih neki tamo posluju i po 25 i više godina. Iz Udruge tržnica najavljuju da idućih dana slijede prosvjedi na tržnicama u više hrvatskih gradova, kao da će zahtjevima udruge u petak na Dolcu u Zagrebu podršku dati i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Komentirajte prvi

New Report

Close