Fincantieri i Damen zaobišli ‘data room’, ali Debeljak nije

Autor: Marija Brnić , 08. ožujak 2018. u 13:58
Tomislav Debeljak, vlasnik DIV-a i Brodosplita/Boris Ščitar/PIXSELL

Interes je u trotjednom postupku bio prilično slab, osim DIV-a pojavili su se Danko Končar i Palumbo.

Danas se u pulskom Uljaniku zatvara "data room", koji je potencijalnim ulagačima uoči planirane dokapitalizacije brodograđevna kompanija otvorila 15. veljače.

Službenih informacija o broju onih koji su tijekom tri tjedna iskoristili mogućnost i obavili dubinsko snimanje Uljanika nema, međutim, neslužbeno se čuje da odaziv nije bio velik. Osim dva najviše spominjana interesenta, koji su i sami javno objavili namjeru sudjelovanja u dokapitalizaciji – Danko Končar i talijanski Palumbo, pregled podataka obavio je i, saznaje Poslovni dnevnik, samoborski DIV, vlasnik Brodosplita. 

Službene potvrde o tome nisu dali ni u Uljaniku, ni u DIV-u, no sudeći i prema prvim reakcijama iz Pule, kao i po nedavnim javnim nastupima vlasnika DIV-a Tomislava Debeljaka, malo je vjerojatno da bi ta grupacija sudjelovala s ozbiljnijim kapitalom u novoj vlasničkoj strukturi Uljanika. U nedavnom intervjuu za Poslovni i Večernji list na upit o krizi u Uljaniku Debeljak je kazao daje Uljanik danas isto ono što je bio Brodosplit prije pet godina, te da je samo pitanje hoće li netko doći i imati energije napraviti promjene koje je njegov tim napravio u splitskom škveru.

A za Uljanik, kazao je, on tu energiju nema. "Preveliki su to sustavi i kada bismo pokazali interes i za Uljanik, precijenili bismo se", odgovorio je. Njegov ulazak u data room realno je više snimanje situacije u tom brodogradilištu, a takav korak ne čudi zna li se i da je svojedobno, kada je Uljanik nakon preuzimanja 3. maja objavio ponudu za preuzimanje preostalih dionica, s kontraponudom uletio DIV i s većom cijenom kupio ponešto dionica, pa sada drži 0,3% dionica i participira u skupštini dioničara riječkog škvera.

No, iz samog Uljanika vrlo malo komuniciraju oko situacije i daljnjeg procesa upisa dionica, a iz dostupnih izvora čuje se da ne polažu velik značaj samom prolasku investitora kroz data room, kroz koji ipak najzvučnija brodograđevna imena koja se spominjalo – talijanski Fincantieri i nizozemska grupacija Damen – nisu prošli. Ključni će, kažu sugovornici iz kompanije, biti razgovori i nekoliko sastanaka koji će uslijediti idućih sedam, osam dana. 

No, i bez nategnutih odnosa oko 3. maja, puno je nepoznnica u ovom važnom procesu proces izdavanja dionica kojima bi se u slučaju ostvarenja plana prikupilo od 180 do 302 milijuna kuna i time omogućilo novim vlasnicima većinski ili apsolutni udjel u strukturi Uljanika. Primjerice, imaju li ulagači prije upisa dionica uvida u program restrukturiranja kojeg bi prema najavama oni trebali suportirati s 200 milijuna eura, od čega 100 milijuna za brodogradnju, dok bi država participirala s potporom od 300 milijuna eura? Objava poziva prema najavama iz Pule moguća je kroz mjesec dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close