Fina traži od sudova da iz registra izbrišu 37.803 tvrtke

Autor: Suzana Varošanec , 12. siječanj 2012. u 16:15

Veliki vjerovnik je država jer tvrtke akojima slijedi ekspresna eliminacija proračunu duguju čak 2,7 milijardi kuna

Trgovački sudovi će izbrisati čak 37.803 tvrtki iz sudskog registra, a od toga je 13.274 u blokadi i proračunu duguju 2,7 milijardi kuna. Sudovi će ih eliminirati po službenoj dužnosti prema pravilima iz lani promijenjenoga Zakona o sudskom registru. Financijska agencija, koja ima ulogu inicijatora procesa čišćenja, potvrdila je da je već dostavila registarskim sudovima popis tvrtki koje trebaju nestati. Neka čišćenje tržišta započne, te brzo i jeftino završi, komentar je koji se može čuti u Ministarstvu pravosuđa. Ima li i kaznenih prijava zbog mogućih prijevara države? O tome ne žele reći ni slova u Poreznoj upravi. Neočekivano je velika brojka subjekata koje čeka “otpis”, a nadmašuje sva nagađanja. Iako će se tek početi otkrivati informacije o strukturi i razlozima brisanja, čini se da postoji više grupa i da je tome razlog u široko postavljenim kriterijima iz čl.70. Zakona o sudskom registru.

Obavijest na internetu
Tako su za “odstrel” s tržišta spremne neaktivne tvrtke i one koje ne ispunjavaju zakonske obveze, a ključna je poveznica svima da nemaju imovine, pa nije moguće vođenje redovnih procedura. Brisanje će kod dijela tvrtki biti sankcija za nepodnošenje financijskih izvjeća Fini, čemu je vjerojatno razlog neaktivnost tvrtki (propuštanje te obveze po Zakonu o računovodstvu se kažnjava novčano). Dio će biti izbrisan zbog propuštanja obveze prijave imena osnivača tvrtki u kojima ih postoji dva ili više. No, može postati problem što će sve takve slučajeve sudovi izbrisati bez jasnog upozorenja njihovih vjerovnika, ako ne računamo državu koja je, kažu u Fini, upoznata s iznosom dugova državnom proračunu i s onime što slijedi! Za razliku od jasnih procedura – stečaja i likvidacije, te skraćenog stečaja za tzv. fantomske tvrtke, sudovi će po prvi put obaviti masovnu eliminaciju u najjednostavnoj proceduri koja je uopće moguća kad je riječ o sudskom postupanju.

Stručnjaci kritiziraju
Valja reći da taj model, makar je doista najbrži i najjeftiniji izlaz iz problema golemog broja neaktivnih tvrtki, stručnjaci počinju sve glasnije kritizirati. Upozoravaju na stvarni manjak informacija vjerovnicima, te navode da će sudovi o nakani brisanja dužnika obavijestiti samo preko sudske internetske stranice a ne i NN-a. Zanimljivo je i da u pravosudnom resoru, koji je pred Saborom branio zakonsko rješenje, danas priznaju da je postupak brisanja osmislio tadašnji ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, a da je prihvaćen zbog brzine i učinkovitosti.

Blokirane tvrtke

Imaju 3051 zaposlenog
Zanimljivu grupu od 13.274 tvrtki za brisanje čine blokirane tvrtke s velikim dugovima. Dug prema državi je, zahvaljujući Fini, napokon obznanjen: iznosi gotovo 2,7 milijardi kuna. Trebamo još doznati njihov dug drugim vjerovnicima, upozoravaju stručnjaci. Fina navodi i da te tvrtke imaju 3051 zaposlenih. Navodno, nisu svi fiktivno zaposleni.

Komentirajte prvi

New Report

Close