Apsurdna promjena: Fina šokira direktore

Autor: Suzana Varošanec , 10. siječanj 2018. u 14:03
Iz Financijske agencije na naš upit nismo dobili odgovor zašto su promjene uvedene/FOTOLIA

Predsjednici uprava velikih tvrtki i stručnjaci zatečeni drastičnom promjenom kojom se ukida korištenje instituta punomoći.

Ovih dana neki su direktori, posebice velikih tvrtki, bili zbunjeni i iznenađeni novostima u redu Financijske agencije o kojima nije bilo službenih najava, ali su im predstavljene u telefonskom razgovoru.

Ta se saznanja prema njihovom izvoru iz Fine odnose na režim pristupa podacima iz Očevidnika redoslijeda osnova za plaćanje, koji je temeljeni dokument za blokirane, tj. ovrhe i protuovrhe te sudske i upravne odluke koje se tiču sustava prisilne naplate. Kako navode da je dosad u praksi funkcionirao preko instituta punomoći, Uprave su preko svojih opunomoćenika, najčešće odvjetnika kad se za to pojavi poslovna potreba dolazile do podataka iz Očevidnika.   

No, tvrde da Fina drastično mijenja praksu te više ne daje te podatke opunomoćenicima, nego traži da odgovorna osoba tvrtke, bez razlike je li posrijedi velika ili mala, osobno pohodi Finu jer, ako želi znati stanje, mora zatražili te podatke. "Od Fine smo ovih dana upoznati s ovom apsurdnom promjenom, koja je u primjeni od 1. siječnja, kako su nas telefonski informirali. No, ne možemo vjerovati da će se to tako zaista i provoditi, jer to bi značilo da ćemo za podatke koji su nam bitni za poslovanje biti uskraćeni ako smo na službenom putu, ili bolesni", kaže jedan predsjednik Uprave dioničkog društva koji nije želio da ga imenujemo dodajući da je nepoznanica i uporište na kojem se to temelji.

Kod velikih kompanija to bi podrazumijevalo i da svaki put kad su potrebni podaci iz Očevidnika – što se u poslovnoj praksi prema potrebama prati na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj osnovi, znači gotovo stalno te naročito u situacijama kada se očekuju velika plaćanja, u red na šalteru morao stati osobno predsjednik uprave, član uprave ili prokurist. Da bi, pak, dobio podatke, uz osobnu iskaznicu, mora predočiti i sudsku registraciju kojom se potvrđuje status odgovorne osobe, zakonskog zastupnika tvrtke.

Iz Fine na naš upit nismo odbili odgovor. Kako stručnjaci komentiraju, čak i ako je svrha veća zaštita povjerljivosti podataka, nije realno u vrijeme elektroničkog potpisa očekivati da predsjednici velikih kompanija stoje u redu u Fini kako bi dobili potvrdu. Kažu i da bi takav postupak morao biti propisan podzakonskim aktom ili Ovršnim zakonom jer je neobično da nema pravo uvida u Očevidnik osoba koja je opunomoćena, primjerice odvjetnik koji može procijeniti postoji li osnova za protuovrhu, tj. za podizanje tužbe i osporavanje ovršnog rješenja ili isprave. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

..nemamo punomoći u malim tvrtkama …….i naravno, ako se desi bilo kakva ovrha,
direktor trči u Finu, / nikad nije ni bilo drukčije , jer telefonski niti e-mailom niti molitvom nećeš dobiti
nikakve podatke, ČAK NITI U BANCI ,koja među prvima ima izvješće o ovrsi, ako ide preko njih, unatoč i usprkos dobroti i solidarnosti referenata. Jednostavno- je tako.

Ja ne vidim nigdje problem?

Sto ne bi predsjednici uprava velikih kompanija stajali u redu osobno? Kao da su oni nekakvi ubermenschi kojima je to ispod časti?

Ne samo da stoje u redu, nego bi im trebalo odrediti da podatke mogu dobiti isključivo od 6-7 ujutro pa da mogu usput otići na kaficu s radnim narodom i pojesti masan burek na kolodvoru.



fina je banka za uhljebe .niti jedna zemlja na kugi zemaljskoj nema nešto slično fini .sve ide preko banaka .banana država banana fina.

pa to i govorim, već skoro desetljeće sve obavljamo preko banaka, kome oni nedostaju, vidim jedino da neki još uvijek tamo plaćaju račune, valjda nema ili su niske naknade, nije mi stvarno jasan taj ustroj, osim ako su uhljebOOUR
[/quote]
http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1188 malo se educirajte. SDK nije trebalo rasformirati. Za to je zaslužan strani bankarski lobi koji se želio dočepati platnog prometa.


fina je banka za uhljebe .niti jedna zemlja na kugi zemaljskoj nema nešto slično fini .sve ide preko banaka .banana država banana fina.

pa to i govorim, već skoro desetljeće sve obavljamo preko banaka, kome oni nedostaju, vidim jedino da neki još uvijek tamo plaćaju račune, valjda nema ili su niske naknade, nije mi stvarno jasan taj ustroj, osim ako su uhljebOOUR

New Report

Close