Fina pomela torcidaše iz Đakova, metkovske nogometaše i igrače bridža

Autor: Suzana Varošanec , 08. studeni 2015. u 22:01
Udruga đakovačkih torcidaša blokirana je 1563 dana zbog nešto više od 2000 kuna /Ivo Čagalj/PIXSELL

Najviše je kandidata za gašenje vezano uz nogomet, mahom na jugu, u Metkoviću, Stonu, Cavtatu i Konavlima.

Stečajna metla, po novome Stečajnom zakonu u primjeni od 1. rujna, već čisti i sportske terene. Zbog dugotrajnih blokada Finini zahtjevi za provedbu skraćenog stečajnog postupka po novim pravilima podneseni su i za brojne sportske klubove i udruge diljem zemlje. Zasad po broju prednjače blokirani lokalni nogometni klubovi, a po lokaciji se izdvaja Metković. 

Blokirani i Slavonci
Tako je Fina potkraj listopada na Trgovački sud u Splitu – Stalna služba Dubrovnik podnijela dva zahtjeva za skraćeni stečaj za metkovske nogometne klubove Neretva omladinska škola i Metković škola nogometa. Blokada Neretva omladinske škole bez prestanka traje 1386 dana te je početkom rujna iznosila nešto više od 64 tisuće kuna. Blokada, pak, kluba Metković škola nogometa traje već 1526 dana, a iznos je 158,6 tisuća kuna.

Na jugu Hrvatske više je takvih slučajeva. Zbog 52 tisuće kuna blokiranih 3792 dana istu je vrstu stečaja država inicirala i za Nogometni klub SOŠK iz Stona, koji ima 52 tisuće kuna duga, a blokiran je već 3792 dana, ali i za Nogometni klub Cavtat. On je, pak, blokiran 5221 dan s iznosom oko 459 tisuća kuna, a isti je zahtjev stigao i za NK Konavljanin, koji je 120 dana u blokadi s iznosom tek nešto većim od tisuću kuna. No, Trgovačkom sudu u Zagrebu isti su zahtjevi iz Fine stigli i za Nogometni klub Duga Resa (zbog blokade u iznosu nešto manjem od 422 tisuće kuna) te za Nogometni klub Podsused Zagreb (blokiran na 14 tisuća kuna).

Trgovački sud u Osijeku dobio je zahtjev za skraćeni stečaj nad Nogometnim klubom Grafičar Vodovod iz Osijeka koji je pod blokadom 1748 dana za iznos od 380 tisuća kuna. Isto se tiče i Športskoga nogometnog kluba Croatia Đakovo, koji je na 738 tisuća kuna  blokiran već 1288 dana. Fina je zatražila taj postupak i za još jednog specifičnog dužnika iz Đakova: riječ je o Klubu navijača Hajduka Torcida Đakovo, koji ima evidentirane neizvršene osnove za plaćenje u neprekinutom razdoblju od 1563 dana, a u iznosu od dvije tisuće kuna. 

I tenisači na popisu
U akciji čišćenja dugotrajnih blokada, pored nogometnih klubova, na red je stigao i Teniski klub Zadar. On duguje oko 948 tisuća kuna, a blokiran je bez prestanka 1703 dana. Istim je procesom  obuhvaćen i Vaterpolski klub Jug, koji duguje 136 tisuća kuna, ali i neki mali šahovski klubovi, u prvom redu, Šahovski klub Imota iz Osijeka, koji duguje 15-ak tisuća kuna, te Šahovski klub Pneumatika iz Ploča, kojemu blokada traje 3708 dana, ali iznosi svega dvije tisuće kuna.

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu skraćeni stečaj zatražen je za Atletski klub Kneginec s blokadom u iznosu od 233 tisuće kuna, a na sudu u Osijeku rješava se još i predmet za Ženski rukometni klub Beli Manastir (duguje 84 tisuće kuna bez prestanka 1771 dan) te za Lovačko društvo Fazan iz Dalja (pod blokadom 374 tisuće kuna tijekom 1132 dana). Ipak, ima i slučajeva kad sa suda vraćaju Finine zahtjeve radi nadopuna. Takvi su predmeti vezani uz Bridge klub Zlatni rat iz Splita, Ronilački klub Ronilački mjehurić iz Zagreba, Športsko ribolovnu udrugu Sisak i Zagrebački skijaški savez u lividaciji iz 2010. U slučaju nejasnoća pomoć se traži i od HZMO-a, što je zatraženo za Hrvatski vaterpolo klub Dinamo.

Predujam za namirenje troškova stečaja Fina nije mogla zaplijeniti nijednom navedenom dužniku. Aktualni su sudski pozivi dužnicima da podnesu prokazni popis imovine te vjerovnicima da predlože stečaj te predujme sredstava. U suprotnom, smatrat će se da postoji nesposobnost za plaćanje, pa će sud po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close