Fina nagodbom pristala radnicima isplatiti ukinute regrese iz 2012. godine

Autor: Ante Pavić , 23. travanj 2014. u 09:35
Čelnica Fine, Anđelka Buneta/Anto Magzan/PIXSELL

Na naplatu stižu Vladine samovoljne odluke o ukidanju prava iz kolektivnih ugovora u javnom sektoru.

Uprava Fine postigla je nagodbu s nezavisnim sindikatom "Solidarnost" kojom se obvezala svim zaposlenicima isplatiti dugovane regrese.

Riječ je 2550 kuna i 200 kuna kamata po zaposleniku kojih je u Fini preko tri tisuće. Uprava, s druge strane nije htjela pristati na nagodbu u vezi godišnje nagrade koja iznosi oko 1250 kuna po zaposlenom pa će trebati pričekati presudu koja se treba donijeti u petak. "Imat ćemo velike troškove parničenja pa će Fini zbog toga biti nanesena milijunska šteta, zbog čega ćemo podići kaznene prijave protiv Uprave", najavljuje Krešimir Sever, čelnik sindikata "Solidarnost". Tvrdi da politika koja je naredila protuzakonito kršenje važećih kolektivnih ugovora u državnim tvrtkama očito neće odgovarati zbog štete nanesene Fini. Pri tome misli na ministra Slavka Linića koji je, kako svjedoči Sever priznanju same Uprave u vrijeme pregovora, zabranio isplatu godišnjih nagrada.

Uprave nekolicine državnih tvrtki već su izgubile sporove zbog nepridržavanja odredbi postojećih kolektivnih ugovora. Hrvatske šume izgubile su spor sa sindikatom zbog neisplate božićnice. Riječ je o oko ukupno 400.000 kuna, dok sudski troškovi višestruko premašuju taj iznos. Kako kaže Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva, i oni razmišljaju o prijavljivanju Uprave zbog štete, dodajući da su za takve slučajeve menadžeri osigurani na milijunske iznose. Također će podignuti i tužbe za neisplatu stimulacije koje im po kolektivnom ugovoru pripada, a koje su za prošlu godinu u kojoj su Hrvatske šume poslovale s dobiti od 200 milijuna kuna, iznosile jednu kunu bruto po zaposleniku.

"Predsjednik Uprave Ivan Pavelić kazao je da nema šanse da dobijemo stimulaciju za 2012. godinu, dok je za prošlu godinu dao stimulaciju od jedne kune. On misli da je takvim trikom pravno riješio problem, ali se vara jer ćemo i za to podići tužbu", kaže Kalauz. I radnici Hrvatske pošte uspjeli su na sudu dobiti božićnicu, dok su se državni službenici i namještenici dobrovoljno odrekli regresa, ali ne i dodataka na staž. "Vlada je zakonom derogirala to naše pravo zbog čega smo Ustavnom sudu poslali zahtjev za ocjenu ustavnosti, a pravdu i novac ćemo potražiti i na redovnim sudovima", kaže Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Šta uopće radi Fina ?

Kada će ih zatvoriti ?

paraziti…

New Report

Close