Fina na sudu pobijedila sindikat: nema interne burze

Autor: Suzana Varošanec , 23. ožujak 2016. u 22:01
Krešimir Sever najavljuje žalbu/Marko Prpić/PIXSELL

Radnici tvrtke Fina Gotovinski servisi koja je u 100%-tnom vlasništvu Fine morat će se za posao boriti s kandidatima na klasičnim eksternim natječajima, a vrijedi i obrnuto.

Radnici Fine neće se moći javljati na interne natječaje tvrtke Fina Gotovinski servisi (Fina GS u 100%-tnom vlasništvu Fine), a niti obrnuto, nego će se za posao natjecati s kandidatima na vanjskom natječaju, doznaje Poslovni dnevnik. Posrijedi je dodatno otvaranje Fine prema tržištu rada koje je sad potvrđeno i presudom Općinskog radnog suda u Zagrebu: naime, odbijena je tužba Nezavisnog sindikata Solidarnost iz sastava Nezavisnih hrvatskih sindikata na čelu s Krešimirom Severom protiv Fine.

Sindikat je u tužbi zahtijevao da se sudski utvrdi nedopuštenost Finina otkaza tripartitnog Sporazuma koji su potpisali Fina, Fina GS i sindikat u sklopu restrukturiranja 2010. Tada je dio poslova Fina odlučila izdvojiti u posebnu cjelinu Finu GS, a ugovorene su bile i odredbe koje se tiču javljanja na interne natječaje kako bi se olakšao položaj radnicima nove tvrtke. Tako su oni imali prednost pri zapošljavanju ako je Fina raspisivala natječaj. Nakon što bi prošao interni natječaj na kojem se vidjelo može li se radno mjesto popuniti radnikom Fine, slijedila je ista mogućnost za radnike Fine GS, dok je u trećem krugu išao vanjski natječaj.

Sud nije, međutim, utvrdio da je taj Sporazum i dalje na snazi, nego suprotno da je zakonito otkazan, a svjedočili su Mato Regvar, bivši šef Uprave Fine, Željko Filipović, bivši šef Uprave Fine GS i Sever. Prema Severu intencija je bila trajna primjena te mogućnosti, no prema sudu to ne proizlazi iz iskaza Regvara i Filipovića. Nije poznato ni zašto u Sporazumu nema odredbe o duljini trajanja obveze interne burze, a kad trajanje obveznog odnosa nije određeno, kaže sud, svaka ga stranka može okončati otkazom po Zakonu o obveznim odnosima. Fina danas ima novi Kolektivni ugovor, koji ne vrijedi za Finu GS, a Sever najavljuje žalbu jer tvrdi da se zadire u pravo javljanja na natječaje "iz nejasnih razloga jer time Fina samo može dobiti".

Komentari (1)
Pogledajte sve

Na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje stoji usluga:
Organiziranje Interne burze rada
• Na vaš zahtjev ili zahtjev vaših radnika u prostorima tvrtke može se organizirati interna burza rada. Na oglasnim pločama u tvrtkama mogu se oglašavati slobodna radna mjesta s otvorenog tržišta rada koja je zabilježio Zavod, što će omogućiti bolju informiranost radnika.
http://www.hzz.hr/default.aspx?id=10168

Kako to objasniti???????

New Report

Close