Fima Grupa zaprijetila povlačenjem iz Podravke

Ako u sljedeće dvije godine ne dođe do promjena, Fima, koja drži više od 10% tvrtke, izlazi iz vlasništva

Varaždinska Fima grupa, najveći pojedinačni dioničar Podravke s udjelom od 10,64 posto, najavila je svoj izlazak iz vlasništva koprivničke kompanije unutar dvije godine ako se situacija ne pokrene s mjesta, odnosno nastave politička prepucavanja.

“Naš odnos s Upravom Podravke je dobar, no mi ćemo i dalje braniti svoje interese jer smatramo da Podravka ima potencijal zbog kojeg smo i ušli u vlasništvo”, rekao je predsjednik Uprave Fima grupe Milan Horvat na predstavljanju godišnjih rezultata grupe u Varaždinu. Kazao je da Fima zasad nije “preagresivna” te da želi da se proces restrukturiranja Nadzornog odbora i Uprave završi. “Kad taj proces dovrši, sjest ćemo s Upravom i nastaviti razgovore o tome što i kako dalje. Ako uspijemo - super, ako ne, onda ćemo se povući. Podravka ima dobar potencijal, no ako ga ne realizira u sljedeće dvije godine, što je naš horizont, izlazimo iz Podravke. Ako vidimo da se stvari značajno mijenjaju, onda ćemo povećati svoju poziciju do najviše 25 posto”, najavio je Horvat. Na upit kako to da unatoč statusu najvećeg pojedinačnog dioničara Fima ni danas nema predstavnika u NO-u, Horvat je kratko odvratio: “To morate njih pitati.” Kazao je da je zadvoljan Podravkinim razvojem robnih marki i fokusa kompanije, što nije bio slučaj u zadnjih par godina. Upitan podržava li smjenu Darka Marinca s čela Podravke, odvratio je kako su sadašnji rezultati posljedica dobrog rada te Uprave. “Bilo bi mnogo bolje da je to išlo brže, no objektivno, zbog političkih stakeholdera, to se nije moglo učiniti. Ja sam osobno zadovoljan s promjenama koje su vidljive u rezultatu prvog kvartala”, istaknuo je Horvat. S druge strane, na Vaba banku iz Fimina portfelja oko je bacila Svjetska banka, odnosno njezina kompanija International Finance Corporation (IFC) koja će sljedećeg mjeseca započeti dubinsku analizu poslovanja kao prvi korak ulaska u vlasništvo. “Imamo mandatna pisma za Vaba banku i za Fima banku iz Sarajeva”, najavio je Horvat.

Termini provođenja dubinske analize već su ugovoreni, a IFC je pokazao namjeru da kapitalno prati Fimu u regionalnom širenju. Ulazak IFC-a u Vabu provest će se dokapitalizacijom izdavanjem nove emisije dionica. Dubinska analiza trebala bi biti završena do kraja rujna a za ulaz u 10% vlasništva ICF će platiti premiju na vrijednost dionice, ali za sada nije poznato koliko. “Strategija IFC-a u dogovoru s nama je da ulaže između 5 i 10% u sve banke gdje smo prisutni, da osiguravaju dugoročna kreditiranja te da financijski prate grupu s dodatnim kreditom od 20 milijuna eura”, objavio je Horvat. U Fima banku u Sarajevu IFC bi ušao sa 10% kapitala. “Očekujem da ćemo u srpnju imati uplatu”, rekao je Horvat. Nakon dokapitalizacije kapital Fima banke povećao bi se sa 23 na 30 milijuna km. “Kad Fima ojača za koju godinu, naša je ideja izaći u javnost i prikupiti kapital na Zagrebačkoj burzi, a ako budemo dovoljno jaki, možda i na nekoj drugoj burzi”, kazao je Horvat. Planove grupe zasad ometa odluka Hanfe koja je u srijedu nije odobrila Fima grupi preuzimanje Fima Validusa. “To je posljedica naših odnosa s Hanfom još iz 2003., kada je Hanfa jednog dioničara povezala s Fimom, koji te veze nije imao. Kad smo dokapitalizirali Validus po 100 kuna za dionicu, imali smo suglasnost svih dioničara da stjecanjem 40% vlasništva ne moramo provesti javnu ponudu. No Hanfa je u nadzoru jednog od dioničara povezala s Validusom i tvrdi da mi s njim imamo više od 25%. Ako bismo i trebali provesti preuzimanje, smatramo da bi ga trebali imati po 40 kuna”, kazao je Horvat.

Ishođenje dozvola

Od budućih projekata Horvat je najavio ishođenje dozvole za osnivanje prve banke na Kosovu za što je procedura u tijeku te IPO novog zatvorenog investicijskig fonda u Srbiji, dok se u Makedoniji (u bankarskom sektoru) i Kazahstanu stanje ‘snima’. ‘Kazahstan i Ukrajina imaju golem potencijal rasta, one su tamo gdje je Hrvatska bila prije deset do dvanaest godina’, kaže Horvat.

Komentari (2)
 • mateja
  mateja 19:21 20.6.2008.

  Ford


  Vidjet ćemo sljedečih dana da li HANFA radi svoj posao ili će zaribati male dioničare po tko zna koji put…..


  Imam osječaj da vjeruješ u čuda
 • Ford
  Ford 9:18 20.6.2008.

  “Ako bismo i trebali provesti preuzimanje, smatramo da bi ga trebali imati po 40 kuna”, kazao je Horvat. "

  Zamisli kriminalca….cijena Validusa se zadnjih godinu dana kretala od 70 kn do 200 kn a Horvat smatra da je pošteno da on izbaci male dioničare po 40 kuna…
  Vidjet ćemo sljedečih dana da li HANFA radi svoj posao ili će zaribati male dioničare po tko zna koji put…..

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!