Filipinski mango preko Austrije stiže u Konzum

Autor: Danijela Jozić / VLM , 05. svibanj 2013. u 22:00
Najveći izvoznik manga je Meksiko, a potom Filipini/FOTOLIA

Austrijanci dogovorili direktan uvoz egzotičnog voća koji su dosad uzimali od europskih monopolista.

Austrija poludjela za mangom" naslov je koji se potkraj prošlog mjeseca mogao pročitati na filipinskom poslovnom portalu Manila Bulletin. Kako izvještavaju, pozivajući se pritom i na informacije iz austrijskog Ministarstva vanjskih poslova, u Austriju su s Filipina krenule prve direktne isporuke manga, a prodane su u rekordnom roku od 48 sati.Filipinski mango bi, upravo preko Austrije, mogao početi bržim i jeftinijim kanalima stizati i u Hrvatsku, čime bi i njegove cijene onda mogle biti povoljnije. Austrijanci su, naime, prve uzorke filipinskog manga poslali Agrokoru tj. Konzumu. "S austrijskim uvoznicima smo u kontaktu ali nismo još dogovorili konkretnu suradnju", pojasnili su nam u Agrokoru.

 

400tona

egzotičnog voća proda se godišnje u Konzumu

Trenutno se cijena jednog manga kod nas u maloprodaji kreće oko 11 kuna, što znači da bi možda, ukoliko se dogovore poslovi sa Austrijancima, on mogao postati dostupniji potrošacima.U Austriji se, naime, hvale kako je riječ o o uspjehu austrijskih uvoznika jer je mango dosad na to tržište stizao preko velikih europskih monopolista, a direktan uvoz sada znači i povoljnije cijene na tržištu. Filipini su drugi po veličini izvoznik manga na svijetu, s udjelom od 7,8 posto (prvi je Meksiko sa 10,3 posto). Ostale zemlje veliki izvoznici manga su Pakistan, Brazil i Indija.

"Konzum kontinuirano unapređuje ponudu egzotičnog voća u svojim prodavaonicama te smo jako zadovoljni time što ova kategorija asortimana bilježi kontinuirani rast", kažu u Konzumu. Godišnje se u Konzumovim prodavaonicama proda više od 400 tona egzotičnog voća, od čega 400 tisuća komada manga. Promocija manga trenutno se odvija u austrijskim hotelima i restoranima u Beču, ali i Bratislavi u susjednoj Slovačkoj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Fenomenalan uspjeh. Još samo da shvatimo da bez obzira koliko smanjili cijenu, mi je možemo platiti ili svojim proizvodima ili dizanjem kredita na kredit. Izgleda da je dizanje kredita u prvom planu jer je Konzum najveći uvoznik, a ima kapacitete da bude i najveći izvoznik.

S čim se ti ljudi ponose, da su zahebali Nijemce….!
Uvezite babane direktno, ako možete….!

Od kad je Austrija imala povlaštenu cijenu uvoza meni konkuretnog proizvoda,iz Njemačkke, i to samo zato jer je generalni direktor u Njemačkoj bio rodom iz Austrije, meni se smučila tržišna utakmica između Njemačke i Austrije…..
Kad smo zamolili, da svi imamo iste cijene , rekli su nam potiho, da je to
tako- jer se neće njemu zamjeriti…
Tako da ne mislimo, da umišljenih direktora nema u bogatom i kulturnom ekonomskom
okruženju…
Povijesni ekonomski rat između Njemačke i Austrije traje i trajat će vječno….

New Report

Close