Festival igračaka nudi mnoštvo interaktivnih događaja, radionica i kazališnih predstava za najmlađe

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2017. u 10:25
Foto: foto press

Četvrti festival igračaka ove se godine odvija u sportskom parku Zelenjak i prostoru Specijalne bolnice Naftalan.

Četvrti festival igračaka, jedino događanje u Hrvatskoj i regiji u potpunosti posvećeno igračkama, koje će se održati 8. i 9. travnja 2017. u Ivanić-Gradu po prvi put predstavlja javnosti ekskluzivnog partnera, tvrtku koja nudi neizostavan pribor za učenje ali i igru, od olovke do bojica ili glinamola, tvrtku TOZ Penkala-Glinamol iz Zagreba. TOZ Penkala-Glinamol tako će u društvu najmlađih ljubitelja olovaka obilježiti 111.godišnjicu Penkalinog patenta i 80. godišnicu tvornice

TOZ Penkala-Glinamol tvrtka je koja je izrasla na nasljeđu legendarnog hrvatskog brenda TOZ. Školski pribor, olovke, flomasteri i bojice Tvornice olovaka Zagreb gotovo su poslani u povijest zajedno sa njezinim stečajem u kolovozu 2015. godine. Naime, tada su otpušteni posljednji radnici u TOZ Penkali u stečaju, a proizvodnja je ugašena. Nakon gotovo godinu i pol dana, proizvođač glinamola, ujedno i bivši stalni dobavljač TOZ-a s kojim je korektno surađivao, na trećoj javnoj dražbi, kao najpovoljniji ponuditelj, kupio pokretnine, između ostalog i brend. Te su pokretnine po odluci vjerovnika prodavane u paketu, a Glinamol – SD za njih je platio 5,3 milijuna kuna. Ubrzo je zakupio dio zapuštenog proizvodnog prostora tvornice u stečaju i započeo s uređenjem i pokretanjem strojeva. Ukupno je u kupnju imovine i pokretanje proizvodnje dosad uloženo preko 11 milijuna kuna, a cilj je u kratkom roku u proizvodnju uložiti još 3 do 4 milijuna kuna. Nakon stavljanja strojeva i alata u funkciju, u listopadu 2016. godine na posao su vraćeni prvi zaposlenici, svi s prosječno tridesetgodišnjim stažem u TOZ-u. Trenutno TOZ Penkala – Glinamol d.o.o., kako sada glasi tvrtka društva, zapošljava preko trideset radnika, kao uspješan spoj iskustva i mladosti, s najmanjom netto plaćom u visini od 4000 kuna, i s trendom daljnjeg zapošljavanja.

U prvoj fazi proizvode se 53 proizvoda – od olovaka raznih boja, preko drvenih i voštanih bojica, flomastera, vodenih i uljanih boja, pa sve do glinamola, plastelina i tuševa. Glavni brendovi su i nadalje Fantasy, Leonhardi i Penkala, kao prepoznatljivi brend hrvatskog inovatora Slavoljuba Penkale. Naime, tvornica po svojim brendovima nije poznata samo u državi nego i u široj regiji. Stoga je cilj iznova plasirati priznate brendove na stara tržišta i osvojiti nova. Osim prodaje u Hrvatskoj, planira se, a djelomično već i ostvaruje, prodaja TOZ-ove robe i na području bivše države, kao i u široj regiji. Plan je što brže realizirati oko 50-60 posto prihoda na stranim tržištima, najviše u zemljama regije, ali i u ostalim zemljama gdje je ime Penkala sinonim za mehaničku olovku. Čuveni inovator Slavoljub Penkala izumio je i patentirao tu olovku 1906., a iduće godine i pero za krutu tintu. Tako se ove godine istovremeno obilježava 111. godišnjica Penkalinog patenta i 80. godišnjica osnivanja Tvornice olovaka Zagreb.

Zakup dijela tvorničkih hala planiran je na godinu – dvije, tako da su uvjeti zasada zadovoljavajući, no priprema se širenje i modernizacija poslovanja. Stoga se u skorijoj budućnosti planira izgradnja vlastite tvornice TOZ-ovih proizvoda i opremanje daleko modernijom tehnologijom. Zasad su u užem izboru dvije ili tri lokacije u okolici Zagreba. Plan je da se kupnja nove tehnologije i gradnja nove tvornice dijelom financiraju iz fondova EU, a dijelom vlastitim novcem.

„Festival igračaka je mjesto pozitivne energije i to je prava prilika za predstavljanje najstarije i najpoznatije tvornice olovaka na ovim prostorima koja se ponovo diže iz pepela, s novim vlasnicima i starim radnicima, ali s velikim ambicijama da se vrati na staze stare slave.“, poručuju iz TOZ-a Penkala-Glinamol.

Četvrti festival igračaka ove se godine odvija u sportskom parku Zelenjak i prostoru Specijalne bolnice Naftalan. Osim bogatog izložbenog programa svi posjetitelji Festivala mogu očekivati i mnoštvo interaktivnih događanja, radionica, kazališnih predstava ali i mnogo dobre pjesme jer se na Festivalu igračaka održava i 2. festival dječjih zborava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close