Ferdelji zna kako natjerati investitore da opći interes nadrede privatnom

Autor: Poslovni.hr/HRT , 28. studeni 2012. u 16:20
Vladimir Ferdelji (PXL)

Kandidat za gradonačelnika Zagreba koalicije HSLS-HSS-Zelena lista Vladimir Ferdelji ustvrdio je danas kako je za devijacije u prostornom planiranju ključni problem u moći, a ne u struci.

Kandidat za gradonačelnika Zagreba koalicije HSLS-HSS-Zelena lista Vladimir Ferdelji ustvrdio je danas kako je za devijacije u prostornom planiranju ključni problem u moći, a ne u struci.

"Očito je da su devijacije koje su nastale u sferi prostornog planiranja, urbanizma pa i primjene svih detaljnih urbanističkih planova produkt diferencirane razdiobe moći. Stručnjaci ovdje služe kao stručna podloga, a stvarna moć je u rukama političara koji vrlo često brane privatne interese na račun općih interesa", rekao je Ferdelji na okruglome stolu o programskom razvoju grada Zagreba.

Istaknuo je kako je to prvi dio koji se u tom području mora promijeniti. Mora se utvrditi procedura u kojoj se, kako je rekao, svi planovi postavljaju u skladu s općim interesima, a zatim se moraju "tvrdoglavo primjenjivati, i to tako da svaka izmjena bude iznimka, a poštovanje plana pravilo".

"Striktno i tvrdoglavo poštovanje pravila, makar godinu dana, sve će utjerati u sistem" u kojem će investitori opći interes morati nadrediti privatnom, istaknuo je Ferdelji.

Ustvrdio je da u svim devijacijama koje su nastale u prostornom planiranju, urbanizmu i primjeni detaljnih urbanističkih planova "leži privatni interes, koji je ili interes vlasnika zemljišta ili interes političara koji su korumpirani". Rekao je da ta dva interesa smetaju da se strogo provedu pravila.

Predsjednik HSLS-ova Odbora za urbanizam, arhitekt Otto Barić ustvrdio je kako bi s mjerodavnim ministarstvom trebalo vratiti prijašnji sustav Zavoda za prostorno uređenje u sustav gradske uprave i objediniti vođenje postupka izrade planova i njihovu izradu jer, kako je istaknuo, urbanističko planiranje mora biti u službi razvoja grada, a ne u službi pojedinačnih interesa.

"Generalni urbanistički plan (GUP) treba dati smjernice budućeg razvoja grada, a ne da definira pojedine parcele i namjene", rekao je i ocijenio da sadašnji sustav previše definira interese pojedinačnog investitora, a ne definira opći interes.

Pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek najavio je kako će uskoro biti predstavljene izmjene i dopune GUP-a Zagreba. "Prijedlog koji se već godinama radi sada je u završnoj fazi. Ustanovili smo set pravila koji će biti prihvatljiv u puno većoj mjeri svim građanima Zagreba", istaknuo je Fanjek.

Dodao je da grad "mora biti rađen na osnovama zdravoga grada, da planiranje mora biti takvo da omogućava životne standarde koji su bitni za sve ljude, a to je da se osigurava zdravo stanovanje". Također je rekao kako žele spriječiti da se snižava životni standard u Zagrebu te je ustvrdio kako će to dati poticaj razvoju grada.

Komentari (1)
Pogledajte sve

od ferdeljija se često mogu čuti pametne stvari, ali nije mi jasno gdje se susreo s fanjekom, ovaj članak ne daje ni riječ o tome.

ako planira uvesti ozbiljne promjene, onda mora planirati i nogiranje fanjeka, taj čovjek je gori devastator zagrebačkog urbanizma nego bandić jer je stručnjak i svjesno je narušavao pravila struke, vjerojatno držeći figu u džepu za buduća vremena “morao sam”, ali jedini legitimni stručnjaci su oni koji su se oduprli političarima, a takvih više nema u javnim tijelima. dakle – velika smjena je prvi neophodni korak. ako krene u kompromiserstvo, neće napraviti ništa.

New Report

Close