Ferdelji siromašnim umirovljenicima obećaje doživotnu odgodu plaćanja gradskih komunalija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. svibanj 2013. u 15:33
Marko Prpic/PIXSELL

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika ocijenio je kako bi njegova ideja mogla znatno poboljšati standard umirovljenika koji imaju prilično mala primanja.

Nezavisni kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika Vladimir Ferdelji, kojeg podupiru HSLS-HSS-Zelena lista i Demokratska stranka umirovljenika (DSU), predstavio je danas deklaraciju o umirovljenicima i građanima treće dobi u deset točaka, a posebno je istaknuo sedmu točku u kojoj je obećao da će, ako bude izabran za gradonačelnika, starijim osobama slabijeg imovinskog statusa koji posjeduju nekretninu omogućiti doživotnu odgodu plaćanja gradskih komunalija ako to zatraže.

Ferdelji je na konferenciji za novinare ocijenio kako bi ta njegova ideja mogla znatno poboljšati standard umirovljenika koji imaju prilično mala primanja od kojih žive jer "komunalne režije u budžetu svakog umirovljenika čine veliku stavku".

Rekao je kako mnogi umirovljenici imaju vlasništvo nad stanom ili kućicom, a ne mogu plaćati komunalne režije pa će im za one režije koje su u ovlasti grada omogućiti da ih ne plaćaju, nego da se taj dug stavi kao teret na nekretninu.

"U trenutku kada nekretnina mijenja vlasništvo (ili kad se prodaje ili kad se nasljeđuje) onda prije svega treba namiriti taj račun, a s bankama će se dogovoriti da kamate budu minimalne jer bi se time moglo omogućiti da Holdingove podružnice koje bi izgubile taj novac (Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja…) dobiju taj likvidni novac od banaka", rekao je Ferdelji.

Smatra da će se ako se dogovore s bankama, što vjeruje da hoće, to omogućiti svim umirovljenicima a ne samo onima slabijeg imovinskog statusa.

U prvoj točki deklaracije Ferdelji je obećao da se dostignuta razina socijalnih prava i pomoći za umirovljenike, osobe s invaliditetom i osobe treće dobi neće smanjivati te da će njihova socijalna prava povećati u skladu s gospodarskim rastom.

"Mnogi plaše umirovljenike da će svaka druga vlast smanjiti socijalna prava koja danas umirovljenici imaju, a ja mogu reći da mi to sasvim sigurno nećemo napraviti jer je razina života na kojoj umirovljenici žive već dovoljno niska da se ta socijalna prava ne smiju više dirati", ustvrdio je Ferdelji. Dodao je kako će se socijalna prava moći povećavati samo u skladu s gospodarskim rastom, a to će omogućiti restrukturiranja u Zagrebačkom holdingu i Gradskoj upravi koja će smanjiti troškove.

U deklaraciji Ferdelji je obećao i da će osigurati funkcioniranje gradske službe za pravnu i drugu pomoć starijim osobama kako bi se izbjegle ovrhe i druge pravno utemeljene prijevare i iskorištavanja starih i nemoćnih. Povećat će i kapacitete staračkih domova uz aktiviranje gradskih prostora te javno-privatno partnerstvo, izgradnju apartmanskih zgrada za starije osobe i druge oblike smještaja koji su uspješno primijenjeni u razvijenim zemljama.

Omogućit će redovitu dvosmjernu komunikaciju između Gradske uprave i civilnih udruga koje okupljaju starije osobe kako bi se svi prihvatljivi prijedlozi vezani uz poboljšanje životnih uvjeta starijih sugrađana mogli realizirati. Ferdelji je obećao i da će osigurati veće subvencije udrugama koje okupljaju umirovljenike i građane i koje im svojim aktivnostima poboljšavaju životne uvjete. Veće subvencije osigurat će i udrugama čiji se aktivisti na volonterskoj osnovi brinu za starije osobe (nabava, druženje, pospremanje), a visina subvencije ovisit će o ostvarenim uslugama.

Ferdelji je starijim osobama obećao i besplatne kazališne predstave u domovima, besplatne karte za kazalište, umjetničke radionice te povećanje kvalitete života u domovima i privatnom smještaju kroz stimuliranje radionica, umjetničkih i grupnih putovanja te osiguranje suradnje s turističkom zajednicom.

Jedan od gradskih prioriteta je i snaženje palijativne skrbi povećanjem broja aktivnih timova i volontera te otvaranjem hospicija, navodi se se u deklaraciji koju je Ferdelji predstavio s predsjednicom Gradske organizacije DSU-a Anom Šoić, čime, kako je rekao, jamči da će najavljeno realizirati.

Komentirajte prvi

New Report

Close