Farmeri prolijevaju mlijeko, ministar nudi veće potpore za krave

U utorak su seljaci polja natopili sa više od 100.000 litara mlijeka/PIX U utorak su seljaci polja natopili sa više od 100.000 litara mlijeka/PIX

Ministar farmerima nudi 92 kune veće potpore za krave i najavljuje da će imati prioritet kod budućeg zakupa državnih oranica.

Za svaku kravu dojilju (105.270 grla) ove i 2013. godine farmeri će dobiti 92 kune više nego što su očekivali - ne 1408 nego 1500 kuna, što je po godini trošak proračuna 10,7 milijuna kuna.

Ovih dana dobit će i dio potpora za isporučeno mlijeko, pola kune za kilogram, ukupno 54,6 milijuna kuna. To su konkretne stavke s kojima ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas dočekuje predstavnike proizvođača mlijeka i mljekarske industrije na novu rundu razgovora o otkupnoj cijeni mlijeka. Jakovina najavljuje da će stočari po usvajanju novog zakona imati prioritet u raspodjeli državnih oranica, u Ministarstvu konačno priznaju da stočarima za konkurentnu proizvodnju nedostaje 120.000 hektara.  Iz Croatiastočara predlažu paket mjera sa čijom provedbom treba žurno krenuti te podsjećaju mjerodavne u državi da je EU početkom 2012. na konferenciji u Bologni govedarstvo proglasilo ranjivim sektorom kojemu treba pružiti veću potporu. Treba, kažu, što prije snimiti stanje na najugroženijim gospodarstvima koja drže do desetak krava, takvih je između 4500 i 5000.

Inventurom treba obuhvatiti broj goveda i hektara koje obrađuju, strukturu gospodarstva, veličinu farme i postotak korištenja, broj zaposlenih te starosnu dob vlasnika i zainteresiranost za investiranje u razvoj. Savjetodavna služba mora sustavno pomagati u rješavanju problema na farmama, a treba se uključiti i oko reprograma kredita. Upozoravaju da stočari moraju biti prvi kod zakupa državnih oranica, od Vlade zahtijevaju da hitno u robne rezerve stavi zalihu kukuruza i ukine uvoznu carinu na tu žitaricu. Ponavljaju zahtjev za smanjenjem opće stope PDV-a na hranu i inputa u poljoprivredi kako bi se u primjerenom razdoblju uravnotežio porezni teret sa zemljama regije, a nultu stopu na mlijeko odgoditi do ulaska u EU.Farmeri su i jučer nastavili bojkot u isporuci mlijeka, a samo u okolici Đakova u utorak su polja natopili sa više od 100.000 litara mlijeka. Prolijevat će i dijeliti mlijeko, poručuju,  sve dok ne izbore otkupnu cijenu od 4,05 kn/kg, tvrdi dopredsjednik Saveza udruga proizvođača mlijeka Nedjeljko Babić.

 Podaci iz HBOR-a

Reprogramiran svaki treći kredit

Iz Hrvatske banke za obnovu i razvoj na upit o kreditiranju agrara odgovaraju da su tijekom 2011. odobrili 243 kredita ukupne vrijednosti 811 milijuna kuna i reprogramirali 94 kredita na 146,5 milijuna. Do kraja kolovoza 2012. odobrili su 204 kredita na ukupno 1,09 milijardi kuna, a do 13. rujna 2012. reprogramom su obuhvaćena 63 kredita čije stanje reprogramirane glavnice iznosi 302,5 milijuna kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve